• 5 km gebied rond windmolens

    J.G. Borggreve
  • Bestaande windmolens N320 in grootte verdubbeld

    J.G. Borggreve

Superwindmolens in Houten en Culemborg.

29-04-2019, 18:24 | Lezersnieuws | J.G. (Jaap)

Onder andere in deze krant heeft u kunnen lezen over de plaatsing van vier windmolens bij de Goyerbrug in Houten. De gemeente Houten is ijverig bezig de mening van de bevolking over dit project te peilen. Dat is ook wel terecht, die molens worden 241 meter hoog, meer dan twee keer zo hoog als de al bestaande molens in Houten, Nieuwegein en Culemborg. De Utrechtse Domtoren, 112 meter hoog, past er twee keer in. Het is voor het eerst dat dergelijke enorme windmolens op land worden gebouwd.

Ook in Culemborg vraagt de gemeente Houten mensen om een reactie, die windmolens zijn namelijk gegarandeerd duidelijk te zien, ze zullen staan aan het Amsterdam Rijnkanaal, een paar honderd meter vanaf de Lekdijk. Afhankelijk van de windrichting zult u ze ook horen, maar hoe dat zal uitwerken is niet zeker, op land valt er nog niets te meten want ze staan nog nergens. Afhankelijk van de stand van de zon bestaat er bovendien een risico op overlast van slagschaduwen. In Houten weten ze daar alles van.

Van de weeromstuit bestaan er ook in Wijk bij Duurstede ineens plannen voor voor vier windmolens van hetzelfde model, in het verlengde van die van Houten. Dus zitten wij Culemborgers binnenkort wellicht tegen acht superwindmolens aan te kijken.

En om het compleet te maken, ook de gemeente Culemborg is bezig met plannen voor 5 tot 7 extra windmolens, die komen misschien aan de Oude Beesdseweg. De kans bestaat dat daar ook van die hoge molens komen, want die vangen meer wind en leveren zo meer stroom op per windmolen. Maar ze leveren ook meer lawaai en meer slagschaduw. Het is vooral stil rond die plannen van Culemborg. Voor een plaatselijke vergelijking: de RK Barbarakerk in onze stad is 62 meter hoog, van de straat tot aan de bovenkant van het haantje. Die past 4 keer in zo'n molen. Zou u zo'n windmolen voor de deur willen hebben? Of zou u die bij de buurman voor de deur zetten?

Om overlast te beperken bestaan er in de Skandinavische landen en Duitsland strenge normen voor de minimale afstand tot woningen. De gemeente Houten hanteert een afstand tot woningen van 2500 meter. Wij hebben 5000 meter gehanteerd, want deze grote windmolens zijn aanzienlijk hoger (lichtoverlast) en luidruchtiger (geluidsoverlast) dan de gebruikelijke kleinere windmolens.

Uit onderstaand kaartje blijkt dat het centrum van Culemborg last kan hebben van beide windmolenparken.  Culemborg staat straks tussen 2 muren gevormd door windmolens.