• A. de Jong l. (BWB) en F. Hagman r. (Aerodata Surveys Nld) ondertekenen de overeenkomst

    Regio Rivierenland

Team Inkoop realiseert samen met gemeenten succesvolle aanbesteding luchtfotografie

30-03-2016, 10:21 | Lezersnieuws | Regio Rivierenland

Team Inkoop van de dienst Contractgestuurde Dienstverlening van Regio Rivierenland heeft ook dit jaar een Europese aanbesteding voor luchtfotografie succesvol afgewerkt. Het team heeft ervoor gezorgd dat er met de aanbesteding maar liefst € 345.000,- is bespaard en dat het voor de betrokken gemeentes makkelijker is geworden om luchtfoto's aan te schaffen, met een gezamenlijke kwaliteit. Deze prachtige resultaten kwamen door goede samenwerking, een snelle procedure en de deelname aan de aanbesteding van veel gemeenten van zowel binnen als buiten de regio

Het belang van luchtfoto's voor gemeenten

Luchtfotografie is erg belangrijk voor gemeenten. Ze bieden een schat aan informatie over zaken die vanaf de grond niet zichtbaar zijn. De foto's worden door bijna alle gemeentelijke afdelingen voor veel bedrijfsprocessen gebruikt. Geo-afdelingen gebruiken de nieuwste luchtfoto's om kaarten te actualiseren.

Veel deelnemende gemeenten binnen én buiten regio

Team Inkoop nam deze aanbesteding voor de zesde keer voor zijn rekening. Het goede verloop in de vorige jaren is zowel in als buiten de regio niet onopgemerkt gebleven; 56 gemeenten sloten zich bij dit traject aan. De opdracht werd gegund aan Aerodata Surveys Nederland uit Utrecht.

Snel werken dankzij goede samenwerking

Het was belangrijk om zo snel mogelijk te werken omdat er gefotografeerd moet worden als de bomen nog geen blad dragen, de uiterwaarden droog staan, geen sneeuw ligt en de lucht helder en onbewolkt is. Er kan dus maar een korte tijd gevlogen worden op bepaalde hoogte met instemming van vluchtleidingen. Dankzij de goede samenwerking en de beperkte grootte van de werkgroep kon het aanbestedingsproces snel worden doorlopen.

Circa 12% van Nederland gefotografeerd

De aanbesteding betrof het Gelders Rivierengebied met de gemeentes aan de noordzijde van de Rijn, de zuidoostzijde van de Veluwe en de Achterhoek. Het tweede perceel betrof het gebied Twente. Het totaal van 5.020 km2 betreft circa 12% van Nederland.

Resultaat aanbesteding: besparing en gezamenlijke kwaliteit

Met deze aanbesteding is € 345.000,- bespaard voor de gehele contractperiode (1 jaar, met mogelijkheid tot verlenging). De gemeenten die niet bij Regio Rivierenland horen, betalen voor deelname aan het traject. Deze besparing komt ten goede aan alle deelnemende gemeenten. Niet alleen de kostenbesparing is een belangrijk resultaat, maar ook de makkelijkere aanschaf van foto's en de gezamenlijke kwaliteit.