Valpreventiemaand dit jaar in heel Gelderland-Zuid

29-09-2016, 10:41 | Lezersnieuws | GGD Gelderland-Zuid

Het aantal valongelukken onder senioren is groot. In oktober vindt in de regio Nijmegen voor de zesde keer de jaarlijkse valpreventiemaand plaats. De regio Rivierenland doet dit jaar voor het eerst ook mee. De nadruk ligt in Rivierenland op bewegen en fit blijven, in de regio Nijmegen gaat het cursusaanbod vooral over valpreventie.

Ook al voelt iemand zichzelf niet 'oud': de kans om te vallen stijgt met het ouder worden. Veel ouder wordende mensen onderschatten de risico's en gevolgen van het vallen. Dat is jammer, want vallen kun je voorkómen. Om mensen hiervan meer bewust te maken werd de maand oktober in 2011 in Gelderland-Zuid uitgeroepen tot valpreventiemaand. GGD Gelderland-Zuid coördineert de valpreventieactiviteiten voor de regio Gelderland-Zuid. Dit gebeurt in samenwerking met de ZZG zorggroep (regio Nijmegen) en met lokale werkgroepen in alle gemeenten in de regio. Deze werkgroepen bestaan uit lokale professionals, zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten, ouderenadviseurs/welzijn, veiligheidsadviseurs, wijkverpleegkundigen en sportaanbieders.

Activiteiten regio Nijmegen

De ZZG zorggroep is in de regio Nijmegen een belangrijke spil in het aanbod van valpreventieactiviteiten. Op de website www.zzgzorggroep.nl/voorkom-vallen worden de activiteiten voor alle deelnemende gemeenten in de regio bijgehouden. Dit jaar zijn er onder meer informatiemarkten en valpreventiecursussen in Wijchen, Malden en Beuningen.

Activiteiten regio Rivierenland

In de regio Rivierenland heeft de GGD samen met de lokale werkgroepen een breed programma van activiteiten opgezet. Zo is er een Leefbeurs in de Bommelerwaard en zijn er fit-testdagen in Zaltbommel, Geldermalsen en Lingewaal.