• moederooievaar met 2 jongen in beeld

  webcam Koppelaar Beveiliging
 • het grootste jong poept al netjes over de rand van het nest

  webcam Koppelaar Beveiliging
 • "wij willen eten!" schreeuwen de jongen

  webcam Koppelaar Beveiliging
 • "wat dacht je van een dikke vette mol?" zegt vaderooievaar

  webcam Koppelaar Beveiliging

Veel activiteit te zien op het ooievaarsnest in Lanxmeer

04-06-2016, 10:51 | Lezersnieuws | Stichting Terra Bella

Na exact 33 dagen broeden, kroop op 20 mei het eerste ooievaarsjong uit het ei. Dat was allemaal live te volgen via de webcam, die gericht staat op het ooievaarsnest in Lanxmeer. Daarna volgden er nog drie jongen; elke dag een broertje of zusje erbij. De ouders hadden het er maar druk mee. Om en om kwamen ze hun krop legen om de jongen te voeren. Grote kledders wormen, visjes, muizen en mollen stonden op het menu.

De kleine vogels kwamen goed beschut de zeer natte maandagavond van 23 mei door. Maar op donderdagmiddag voltrok zich een klein drama. Het kleinste jong werd door de ouders hardhandig uit het nest gewerkt. In één zwieperd werd ie over de rand gekieperd. Waarschijnlijk kon hij (of zij?) niet tegen de andere jongen op of konden de ouders niet meer genoeg eten aanslepen. De natuur is hard.

Ondertussen zijn de jongen twee weken oud en groeien ze als kool. Ze zijn daardoor steeds beter te zien, zeker als ze worden gevoerd. Ze zetten ook al wiebelig de eerste stappen door het nest; heel gevaarlijk op die hoogte van ruim 7 meter!

We gaan proberen om de jongen te laten ringen als ze vijf weken oud zijn. Daarvoor moeten we nog wel een en ander regelen, want het hoge nest is nog niet zo eenvoudig te bereiken. We houden je op de hoogte via de website van Stichting Terra Bella.

Als je ook wil genieten van al deze avonturen, dan kun je het weblog volgen op www.stichtingterrabella.nl/ooievaar. Daar kun je ook jouw verhalen kwijt als je iets leuks ziet gebeuren op het nest en natuurlijk staat daar de link naar de webcam van Koppelaar Beveiliging. Dat is ware ontspannings-TV!