• Jaarlijks brengen ca. 12.000 personen een bezoek aan het weeshuismuseum.

    Henriett Somlai

Vriendschap is … de vaste presentatie weer eens opfrissen

12-07-2019, 14:34 | Lezersnieuws | Henriett

Met grote dank aan de museumvrienden heeft het Elisabeth Weeshuis Museum nieuwe onderdelen aan de vaste presentatie toegevoegd. Het museum kreeg in 2018 twee prachtige objecten geschonken: de originele uitzetkist van Corry van Beurden, die als klein meisje naar het weeshuis kwam, en een model van de Kuilenburgse raderboot, gebouwd door Joop van Os. Als jongen groeide hij op in het weeshuis. Tot in detail werd de ‘Reederij op de Lek 6’, die van 1911 tot 1946 de dienst onderhield tussen Rotterdam en Culemborg, nagebouwd. Samen met zijn zoon besteedde Joop er begin jaren 70 ongeveer 670 uur aan. Voor het model moesten een sokkel en vitrine worden gemaakt en een tekstbord. Dankzij de vrienden kregen de ‘Reederij op de Lek 6' en de uitzetkist van Corry een mooi en veilig plekje voorzien van de juiste informatie.

 

Voor de Joodse voorwerpen uit de collectie, die vanuit het depot verhuisden naar de vitrine in de moederkamer, kwamen er tevens tekstborden. Dat geldt ook voor drie schilderijen, waarvan er twee terugkwamen na een restauratie. Weer in volle glorie hersteld vond het museum dat ze een plaats moesten krijgen in de vaste presentatie: twee portretten van heren, de een uit 1630 en de ander uit 1660. Zijn hier een rentmeester van het weeshuis en een burgemeester weergegeven? We vermoeden het maar helaas weten we het niet zeker. Maar het zijn fraaie zeventiende-eeuwse portretten die nu samen met een pastorale scene op de slaapzaal hangen.

Tot slot keerde uit het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten een grote haardplaat terug. De plaat is afkomstig uit het Culemborgse kasteel. En in Aalten vonden ze dat de plaat in Culemborg beter op z’n plek was. De schenking werd uiteraard in dank aanvaard en in de haard in de bibliotheek geplaatst, voor alle Culemborgers te aanschouwen. 

Zo zijn deze Culemborgse schatten van de juiste informatie voorzien met dank aan de Vrienden weer te zien voor wie er belangstelling voor heeft. En dat blijken jaarlijks toch circa 12.000 bezoekers te zijn!