• Han Horstink van Vrijstad Energie bij de sporthal Parijsch

    Sander van Kroonenburg
  • Het nu nog lege dak van sporthal Parijsch

    Sander van Kroonenburg

Zonnepanelen delen op het dak van Sporthal ParijschVrijstad Energie zoekt belangstellenden

18-11-2016, 12:51 | Lezersnieuws | Han Horstink

Op het dak van Sporthal Parijsch verschijnen volgend jaar 500 zonnepanelen. Dat is het plan van stichting Turnen, gebruiker van het pand en Vrijstad Energie, de in juni opgerichte energiecoöperatie van Culemborg. Om dit doel te bereiken, zoeken de initiatiefnemers 50 voorinschrijvers die voor 20 december hun handtekening zetten voor dit collectieve zonnedak. Op maandagavond 12 december is er in de sporthal om 20.00 uur een informatieavond over het zonnedak.

"Dit collectieve zonnedak is een investering in een duurzame toekomst. Om klimaatverandering tegen te gaan, moet de uitstoot van CO2 drastisch verminderen. De lokale energiecoöperatie Vrijstad Energie wil de energievoorziening in eigen hand nemen en meer duurzame energie realiseren." , aldus Han Horstink, coördinator van Vrijstad Energie.

Samenwerking

Het contact tussen beide organisaties kwam tot stand via de gemeente, de eigenaar van het gebouw. De gemeente wil haar eigen panden energieneutraal maken en wist dat de stichting Turnen graag zonnepanelen op haar dak wil plaatsen. Bestuurslid Loek Heinsman van de stichting: "Al sinds jaren willen wij onze energievoorziening verduurzamen met zonnepanelen op het dak. De constructie van de hal is daar zelfs al bij de bouw op afgestemd."

Voor en door bewoners

Investeren in een collectief zonnedak is onder meer interessant voor huurders en huiseigenaren die geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen of om andere redenen geen panelen op eigen dak willen plaatsen. Behalve voor milieu en klimaat is het ook financieel aantrekkelijk. De voorinschrijving is vrijblijvend. Als in het voorjaar van 2017 blijkt dat het project doorgaat, wordt aan belangstellenden gevraagd om de deelname definitief te maken. De voorinschrijvers krijgen hierbij voorrang. Meer informatie is te vinden op www.vrijstadenergie.nl. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@vrijstadenergie.nl.

Op weg naar energieneutraal

Vrijstad Energie wil nog veel meer collectieve zonnedaken realiseren in Culemborg. Horstink: "We streven op termijn naar een energieneutrale stad waar we evenveel energie opwekken als we verbruiken. We komen graag in contact met bedrijven en organisaties die hun dak ter beschikking willen stellen. De ontwikkelingen gaan snel. Zo is een bewonersgroep in de wijk EVA-Lanxmeer in samenwerking met ons een initiatief gestart om een zonnedak te realiseren op de gezamenlijke parkeerplaats aan de Marsmanweg."