• Albert Cummings

    eigen foto

Albert Cummings brengt zijn blues naar de Gelderlandfabriek

18-10-2019, 18:22 | Lezersnieuws | Bram

 

De Amerikaanse gitarist Albert Cummings schrijft, zingt en speelt blues als geen ander. Hij is een laatbloeier maar deelde niettemin het podium met de legendarische B.B. King, Johnny Winter en Buddy Guy. Op 26 oktober is hij te zien én horen in de Gelderlandfabriek in Culemborg.

De muzikale carrière van Albert Cummings (1967) is een aaneenschakeling van toevallige gebeurtenissen die hem telkens een stapje verder brachten. Omdat zijn handen te klein zijn voor de gitaar van zijn vader, krijgt hij als twaalfjarige een banjo in handen gedrukt. Zijn vader brengt hem de eerste akkoorden bij en de jonge Albert wordt een groot bluegrass fan. Hij wordt timmerman in het aannemersbedrijf van zijn vader en ontdekt ondertussen de muziek van Stevie Ray Vaughan. Dat wordt zijn grote held en als hij een optreden van SRV bijwoont, legt hij de banjo opzij en kiest voor de gitaar. Optreden doet hij nog niet, tot hij op een bruiloft van een vriend wordt gevraagd enkele nummers met de band mee te spelen. Na enige aarzeling stemt hij toe en eenmaal op het podium weet hij: dit wordt het. In 1998 wint hij met zijn eerste band Swamp Yankee een ticket voor de  International Blues Challenge in Memphis. Dat opent vele deuren en zo groeit Cummings in zijn rol. Na zijn albumdebuut met Swamp Yankee in 1999, volgen tussen 2003 en 2015 zes soloplaten. Albert Cummings’ naam als bluesgigant is gevestigd. In 2018 was hij al eens in de Lekstad, toen als een van de trekpleisters tijdens de 25e editie van Culemborg Blues.

Het optreden in de Gelderlandfabriek begint om 20.30 uur. Kaarten à 19,50 euro zijn te koop via www.degelderlandfabriek.nl