Referendum

Woensdag 8 april mogen we weer naar de stembus. Dit keer niet voor de Gemeenteraad, Tweede Kamer, Provinciale Staten of Waterschap, maar voor een referendum over een samenwerkingsovereenkomst met de Oekraïne.

De meesten zullen dit land kennen van de TV beelden over de ramp met de MH17, de annexatie van De Krim, de oorlog in het oosten van het land en de opstand op het Maidanplein in Kiev.

Vorig jaar mei heb ik een bezoek gebracht aan Kiev. Op het Maidanplein was nog goed te zien wat de opstand nu twee jaar geleden teweeg heeft gebracht. Tientallen foto's van omgekomen burgers en soldaten, getekende silhouetten van slachtoffers op straat vormen de stille getuigen van de strijd. Kiev is een stad met veel groen, ondergrondse moderne winkelcentra en geen oversteekplaatsen voor voetgangers over de weg, maar er onderdoor. Op autowegen kan met verschillende snelheden worden gereden, aangegeven door matrixborden en verkeerslichten geven aan hoelang de wachttijd is voor groen. Dat Kiev hunkert naar het westen blijkt uit contacten die ik had met Oekraïense burgers en de vele vlaggen van de Europese Unie, naast de nationale vlag.

Samenwerking tussen landen, binnen de Europese Unie is voor D66 cruciaal. Mijn partij is dan ook groot voorstander van samenwerking met de Oekraïne. Met een afzetmarkt van 44 miljoen consumenten is Oekraïne een aantrekkelijke handelspartner. Een handelsovereenkomst geeft Nederland, waaronder ook Culemborgse bedrijven, toegang tot die afzetmarkt, wat enorme kansen biedt voor de economie. Daarnaast kan het verdrag ook zorgen voor meer stabiliteit in de regio. Politieke en economische rust aan de Europese grenzen is gunstig voor de EU en maken het bewaken van de buitengrenzen eenvoudiger. Onderdeel van de overeenkomst zijn afspraken om de bureaucratie te verminderen, corruptie aan te pakken, handelsbarrières weg te nemen en de democratische rechtsstaat te versterken. De Nederlandse handtekening onder deze samenwerkingsovereenkomst is daarom van groot belang.

Samenwerking met een niet EU-lidstaat is niet nieuw. De EU heeft momenteel met zo'n 19 landen associatieverdragen. Voorbeelden zijn Israël, Zuid-Afrika en Liechtenstein.

Bij het referendum gaat het dus uitsluitend om een associatieverdrag en niet over toetreding tot de EU.

Maja Slagboom

Fractievoorzitter D66

maja.slagboom@gmail.com

www.culemborg.d66.nl