• Het jongetje Alexander met zijn fietsje in de buurt van de watertoren

    Samuel Israëls

1 Januari: spectaculaire driewielerwandeling

CULEMBORG De Roos van Culemborg houdt op de eerste dag van het jubileumjaar een opmerkelijke wandeltocht door de binnenstad van Culemborg. Burgemeester Gerdo van Grootheest neemt plaats op een groot uitgevallen driewieler en gaat de wandelaars voor op een bijzondere route.

Vanaf 1912 fotografeerde Samuel Israëls, winkelier op de Oude Vismarkt, nieuwe monumentale objecten in Culemborg (bv.: de watertoren, villa Sprokkelenburg) voor zijn prentbriefkaarten. Als 'running gag' was steeds zoontje Alexander te zien, voorzien van een fikse driewieler. Historicus Bert Blommers verzamelde de ansichten, stadsdichter Rene van Loenen schreef een serie gedichten over een jongetje op zoek in de stad naar.. ja wat?

Een wandeling voor alle Culemborgers, moe van flap en bol, die het jaar echt Culemborgs en historisch willen beginnen. Onderweg lezen René van Loenen en Mirjam Fonteijn de gedichten. Na een tocht van ruim een uur arriveren de wandelaars in de synagoge voor een verkwikkend glas wijn of sap.

Informatie: vertrek: 14.00 uur Oude Stadhuis aan de Oude Vismarkt, duur wandeling 75-90 minuten, afsluiting 15.30 uur: synagoge, klinken op het nieuwe jaar. Deelname gratis. Routekaart met foto bij vertrek beschikbaar.