• Marco van Deick
  • Marco van Deick
  • Marco van Deick
  • Marco van Deick
  • Marco van Deick
  • Marco van Deick

20.000 euro voor gouden tip autobranden

CULEMBORG Vanavond, dinsdagavond 23 januari, maken gemeente Culemborg, politie en het openbaar ministerie bekend dat zij een beloning van 20.000 euro uitloven voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de dader of daders van de autobranden in Culemborg.

door Brigitte Vergouwen

De gemeente draagt 12.000 euro bij en het openbaar ministerie 8.000 euro. ,,Met deze beloning en de uitzending van Opsporing Verzocht willen wij een duidelijk signaal afgeven dat deze branden moeten stoppen", licht burgemeester Gerdo van Grootheest toe.

Erik Bomhof, Teamchef De Waarden, vult aan: ,,We merken dat mensen nog terughoudend zijn in het geven van informatie, maar ook dat er een steeds grotere groep is die er genoeg van heeft en denkt tot hier en niet verder. Wij hebben hulp vanuit de samenleving nodig, alleen lukt het niet."

MAATREGELEN Bomhof: ,,We gaan uit van een groep, meerdere daders uit Culemborg. De anonieme tiplijn 06-18121930 is al enkele keren gebeld. Daarnaast heeft er een team vanuit defensie naar de autobranden gekeken. Zij hebben een maand lang data geanalyseerd."

In de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdagavond vraagt de politie specifiek naar twee zaken. Allereerst de jerrycan en flessen die zijn achtergebleven bij een autobrand. De politie wil weten of mensen gezien hebben dat er door personen bijvoorbeeld flessen of jerrycans gevuld zijn of dat mensen weten bij wie soortgelijke flessen en/of jerrycans staan met daarin brandbare vloeistof.

Op een filmpje is in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 mei om 3.55 uur een witte bestelbus te zien die vanuit de Troelstrastraat de hoek om rijdt. Ook loopt daar iemand op dat tijdstip. De politie wil graag weten wie er in die bestelbus zat of wie de persoon is die daar liep.

 

MOBIEL INFOPUNT OP DE MARKT Vrijdag 26 januari staat de politie met het mobiele medialab op de Markt in Culemborg. Tussen 15.00 en 20.00 uur kunnen mensen hier terecht voor informatie over de autobranden in Culemborg. Agenten geven uitleg over de mogelijkheden om anoniem te getuigen, meer informatie over de beloning of wat inwoners van Culemborg zelf kunnen doen om autobranden te voorkomen.

Meer informatie over de aanpak van de autobranden in de papieren krant van woensdag 24 januari.