• Martin Smaling
  • Martin Smaling
  • Theo van Dam

30 liter vuiniszak best wel groot?

GELDERMALSEN Afvalverwerker AVRI stond zaterdag met haar tot voorlichtingsvoertuig omgebouwde oude schoolbus op de Varkensmarkt om het publiek tips te geven over het nóg beter scheiden van afval. Geen overbodige luxe, want als de plannen doorgaan wordt het restafval m.i.v. 1 januari omgekeerd ingezameld. Dit betekent dat het afval door de inwoners van het rivierengebied zelf in een ondergronds verzamelpunt moet worden gedeponeerd.

Er bestaat veel weerstand tegen het plan mede vanwege de stijgende kosten, want er moet per storting van 30 liter afval worden betaald. Voorlichtster José Bosschaard van de AVRI liet zien dat een 30 liter zak best wel groot is en dat het met de kostenstijging dus wel eens mee zou kunnen vallen, zeker als men het afval goed scheidt. Een probleem blijft echter hoe ouderen en mensen met een beperking hun afval op het verzamelpunt moeten krijgen. Daarom heeft de Adviesraad Sociaal Domein gepleit voor uitstel van de plannen.

Voor degenen die de bus gemist hebben. Er zijn nog twee kansen. Op woensdag 17 oktober staat de bus op het winkelcentrum Chopinplein en op zaterdag 20 oktober op het winkelcentrum Parijsch (Koopmansgildeplein).

Op 5 en 8 november houdt de AVRI excursies op haar locatie in Geldermalsen en wordt ook het zonnepark bezocht. Aanmelden kan via de website: www.avri.nl//inwoners/educatie