• KWC

Acht KWC'ers in finale Rijksmuseum

CULEMBORG Hoe leuk is het om tijdens het Rembrandtjaar mee te doen aan de wedstrijd 'Lang leve Rembrandt' van het Rijksmuseum? Acht leerlingen van het Koningin Wilhelmina College kregen bericht dat zij in de finaleronde staan van de expositie. Met 8390 inzendingen uit heel Nederland is dat een hele eer.

Arno uit G3T, Xandra uit havo-4 en Vera uit vwo-5 maakten thuis een kunstwerk, geïnspireerd door Rembrandt. Lynn, Emma, Roos, Arda en Robin uit de tweede klassen maakten in de les beeldende vorming een afdruk van een 'droge naald' met als thema een variatie op Rembrandt, bijvoorbeeld door een schilderij van Rembrandt in een eigentijdse situatie te plaatsen. De ets van Lynn gaat over Saskia, de eerste vrouw van Rembrandt. Zij speelt een grote rol in zijn schilderijen.

Rembrandt was behalve een groot schilder ook een heel knap graficus. Hij maakte prachtige etsen, zowel naar Bijbelverhalen als schetsmatige etsen in de natuur en gebruikte hiervoor de traditionele etstechniek. De tweedeklassers maakten gebruik van eigentijdse materialen om een ets te maken. Ze krasten hun droge naald direct uit in karton en drukten deze onder pers af met inkt op waterbasis.

Eind juni horen de leerlingen of zij door zijn naar de definitieve tentoonstelling. Voor de feestelijke opening op 15 juli zijn ze alvast uitgenodigd. Een goede reden voor het KWC om het Rijksmuseum te bezoeken en het werk van de mogelijke winnaars 'live' te bewonderen.