• Familie Andropov 

Actie om uitzetting Maksim Andropov te voorkomen

CULEMBORG Na basisschool Blink uit ook ORS Lek en Linge grote zorgen over de dreigende uitzetting van een van haar leerlingen. Maksim Andropov (14) werd donderdagochtend 28 juni om 6.30 uur samen met zijn ouders en zijn broertje en zusje van zijn bed gelicht. Zij zijn in een detentiecentrum ondergebracht in afwachting van uitzetting naar Oekraïne deze week.

Maksim woont sinds zijn geboorte in Nederland. Zijn ouders wonen al 17 jaar in Nederland en hebben hier met hard werken een bestaan opgebouwd. Hij zit sinds augustus 2017 in de brugklas van Lek en Linge. ,,Hij is kwetsbaar doordat hij een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft en in zichzelf gekeerd is. Hij kan zijn emoties daardoor moeilijk uitdrukken en sluit zich emotioneel af van de buitenwereld, zeker in situaties van spanning. Hij spreekt heel gebrekkig Oekraïens."

Maandag verscheen een gezamenlijke verklaring van B en W en de voltallige gemeenteraad van de gemeente Culemborg, de directeur van Blink, Marjon Smits, en Joost van Rijn, directeur-bestuurder van Lek en Linge, waarin staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid wordt verzocht om gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid om het gezin in Culemborg te laten. In de verklaring staat onder meer: ,,Het zijn onze buren, onze klasgenoten, onze collega's, onze teamgenoten en onze vrienden. Ze horen bij ons. Hoe Culemborgs zij zich in hun hoofd of hart ook voelen, op papier zijn ze het nog niet."

,,Wij willen een gemeente zijn waar een ruimhartig kinderpardon mogelijk moet zijn. Een gemeente die altijd handelt in het belang van het kind. (...) We hopen op een positieve reactie opdat het gezin Andropov in alle rust verder kan werken aan een toekomst in Culemborg.

Lek en Linge vraagt op de website, https://www.lekenlinge.nl/#/nieuws/3761 aandacht voor deze kwestie.