Orfeus in Culemborg: varen over de doodsrivier

CULEMBORG Een geliefde verliezen is een hard gelag. Vaak is er een lang proces van voorbereiding, soms is het een volstrekt onverwacht gebeuren. Door ziekte of ongeluk. De achterblijvende heeft grote moeite zich te schikken in de nieuwe situatie. Was de geliefde er nog maar.

Het oude Griekse verhaal van Orfeus en Euridyce is het grote voorbeeld van het zich niet neerleggen bij dit maar al te menselijke gegeven. Met zijn prachtige muziek verleidt Orfeus de goden van de onderwereld. Hij mag zijn gestorven geliefde mee nemen naar het land van de levenden. Op voorwaarde dat hij niet naar haar omkijkt bij de tocht uit de dood. Dat doet hij wel en opnieuw sterft zij om voorgoed te verdwijnen.

De Roos van Culemborg organiseert een groot project rond dit verhaal. Negen Culemborgse kunstenaars geven hun interpretatie met een schilderij voor een expositie in Kattenstraat12. Zondag 17 november 16.00 uur komen 'veermannen/vrouwen van de doodsrivier' aan het woord, mensen die dagelijks te maken hebben met de overgang van dood en leven. Nini Vonk voert allereerst een gesprek met Jeannelies Lof, uitvaartverzorger in Culemborg, en Henk Fonteijn, predikant in het land van Maas en Waal. Hoe doen ze dat, mensen begeleiden in de uiterste situaties van verlies? Hoe leggen zij de verbinding tussen de oevers van dood en leven. Iedere bezoeker is ervaringsdeskundige. En kan dus meepraten. Harold Konikx (artiestennaam Harold K.) is bezig met de opnames van een cd met de werktitel 'De Veerman'. Wel heel toepasselijke liedjes voor deze tot nadenken stemmende middag. De toegang is vrij, de hoed gaat rond.