• KWC

Aftrap jubileumjaar KWC

CULEMBORG Het KWC viert dit jaar groot feest. De school bestaat namelijk 65 jaar. Hoewel de eerste paal van het huidige schoolgebouw aan de Beethovenlaan pas in 1966 de grond in werd geslagen, gaat de geschiedenis van het KWC toch een stukje verder terug in de tijd.

In september 1952 vindt de officiële opening plaats van de Christelijke Hogere Burgerschool in het Elisabeth Weeshuis te Culemborg. Het stichten van deze school had voor het bestuur - dat afkomstig was van de Chr. ULO - nog flink wat voeten in de aarde. Voor vier klassen moesten er minstens zestig leerlingen zijn wilde het bestuur als Hogere Burgerschool van start kunnen gaan. Omdat men vond dat het tijd was voor een Christelijke Hogere Burgerschool in Culemborg hield het bestuur hoop en startte het de zoektocht naar geschikt personeel. In 1952 konden de lokalen in het Elisabeth Weeshuis in gebruik genomen worden met 61 leerlingen.

De school groeit gestaag en in 1966 wordt de eerste paal geslagen voor een nieuw schoolgebouw aan de Beethovenlaan. In 1968 - op de verjaardag van Koningin Wilhelmina - vindt de officiële opening plaats, met de naam Koningin Wilhelmina College. De naam Hogere Burgerschool verdwijnt en het onderwijs verandert. Het Koningin Wilhelmina College - in de volksmond KWC - wordt een vertrouwde naam in Culemborg.

TERUG NAAR WAAR HET BEGON Met ruim 1700 leerlingen, 140 bevoegde docenten en rector Joke Hengefeld aan het roer beleeft het KWC dit jaar zijn 65-jarige bestaan. Voor het KWC een mooie reden om het gehele schooljaar in het teken te laten staan van dit jubileum, met als aftrap een personeelsuitje. Even gingen de personeelsleden van het KWC terug naar waar het ooit begon, het Elisabeth Weeshuis. Oud-docent René van Loenen opende de dag met herinneringen aan vroeger. Daarna konden liefhebbers, onder leiding van een gids, een stadswandeling door Culemborg maken en nog verder het verleden in duiken. Zij die liever wat actiever bezig wilden zijn, konden gaan paintballen of zich laten opsluiten in een Escape Room. De sectie wiskunde - die dit jaar het personeelsuitje organiseerde - heeft aan de verschillende interesses van het personeel gedacht. Als afsluiter van de dag kwam al het personeel bij elkaar in restaurant Op de Haven.