• Archief

AH naar de Spoorzone

CULEMBORG De Raad van State heeft woensdag 20 september het hoger beroep dat de Vereniging Ondernemers Culemborg (VOC) heeft aangespannen tegen het bestemmingsplan 'Spoorzone Culemborg' van de gemeente ongegrond verklaard. Dit betekent dat het bestemmingsplan onherroepelijk is. Het plan dient als basis voor verdere invulling van de Spoorzone.

In dit plan komen aan de westzijde van het station twee nieuwe gebouwen met in totaal 22.000m2 aan grootschalige detailhandel, bedrijven, voorzieningen, horeca en het maakt een nieuwe supermarkt van Albert Heijn mogelijk. In februari 2016 werd een eerdere versie van het Bestemmingsplan Spoorzone door de Raad van State vernietigd. In dat bestemmingsplan kwam naast Albert Heijn ook de Action in de Spoorzone. In het nieuwe plan verhuist Albert Heijn naar de Spoorzone en komt de Action in het pand aan de Boerenstraat, waar nu Albert Heijn is gevestigd.

Giel Smits van Plus Giels Smits laat in een eerste reactie weten de uitspraak teleurstellend te vinden. Hij voegt eraan toe: ,,We hadden gehoopt dat de Raad van State meer inhoudelijk zou kijken naar het bestemmingsplan en het effect hiervan op ondernemend Culemborg. Nu is er op gelet of de procedurele kant klopte. Wij hadden twee onafhankelijke onderzoeken ingediend waarvan ik niets in de uitspraak terugzie."

John in den Eng, directeur van Investment In den Eng, zegt gelukkig te zijn met deze uitspraak. ,,Wij gaan gelijk aan de slag. Eerst saneren van het asbest, dan slopen. Dat zal samen zo'n zes weken in beslag nemen. Begin volgend jaar kunnen we gaan bouwen. Ik heb daar alle vertrouwen in."

Meer informatie en reacties van betrokkenen in de papieren krant van woensdag 27 september.