Ali Tayyip Gulcebi voorleeskampioen regio Culemborg

CULEMBORG - Op woensdag 11 februari kwamen dertien voorleeskampioenen uit de regio in Bibliotheek Culemborg bijeen voor de regionale kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd. De jury benoemde Ali Tayyip Gulcebi van de Josefschool uit Culemborg tot kampioen in deze regio.

De 12-jarige Ali las in deze kwartfinale een fragment voor uit het boek Ga niet naar de kelder van Jeremy Strong. De dertien kwartfinalisten afkomstig van basisscholen uit Culemborg en omgeving werden ieder kampioen van hun basisschool en streden in de Bibliotheek voor de titel van regiokampioen.

Van elke schoolkampioen is een video-opname gemaakt. De filmpjes zijn via de website van Bibliotheek Rivierenland te bekijken. Iedereen kan stemmen op zijn favoriete voorlezer. De winnaar van deze publieksprijs ontvangt een boekenbon ter waarde van €15,-. Stemmen kan tot 20 februari. Per computer (of IP adres) kan één keer gestemd worden.

Met zijn winst heeft Ali zich geplaatst voor de halve finale, op 18 maart in het Elisabeth Weeshuis in Culemborg. De voorleeswedstrijd begint ieder jaar op de basisscholen en vindt plaats vóór 1 december. In de periode januari tot half maart vindt op een locatie in de buurt de eerste vervolgronde plaats. Bibliotheek Rivierenland organiseert elk jaar zes regionale kwartfinales, waarin de schoolkampioenen van Rivierenland strijden voor een plek in de provinciale finale.

Na de regionale ronde volgt nog een provinciale ronde, die de Gelderse kampioen oplevert voor de landelijke finale. De landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd 2015 vindt plaats op woensdag 27 mei in TivoliVredenburg te Utrecht. Foto's van de kwartfinales zijn te bewonderen op de facebookpagina van Bibliotheek Rivierenland, voor meer informatie zie www.bibliotheekrivierenland.nl