• Familie Andropov
  • Familie Andropov
  • Familie Andropov

Andropov-jongens mogen beroep in Nederland afwachten

CULEMBORGIn de zaak van de uitgezette Culemborgse familie Andropov, is er hoopvol nieuws voor de jongens Denis en Maksim. Juridisch adviseur van de familie, King, laat weten dat de inmiddels teruggereisde kinderen hier, tot hun beroep tegen uitzetting, in ons land mogen blijven.

door Simon Dijk

Dat beroep, wat eind oktober dient, was bedoeld om hun lopende zaken in Nederland te mogen afwachten. Dit ook in het belang van de kinderen en het hele gezin. Komende week worden de kinderen hiervoor gehoord door de IND te Den Bosch.

AFWACHTEN? King: ,,De IND heeft mij zojuist schriftelijk medegedeeld dat de beslissing of de kinderen hun asielaanvraag hier mogen afwachten, genomen wordt na het nader verhoor van 13 september. Mocht de IND van mening zijn dat zij hun asielaanvragen niet in Nederland mogen afwachten, dan zal daarover de rechter moeten beslissen. Indien zij hun asielzaak wel hier mogen afwachten, dan gaat de rechtszaak van 24 oktober niet door."

VERHAAL Dat het gezin Andropov dat 17 jaar in Culemborg woonde deze zomer werd uitgezet, kwam als een grote schok. In de vroege ochtend werden zij uit hun bed gelicht en overgebracht naar het detentiecentrum te Zeist. Een beroep om hun lopende asiel- en reguliere zaken te kunnen afwachten in Nederland werd afgewezen en het gezin werd naar de Oekraïne uitgezet. Voor de kinderen daar bleek het een situatie van isolatie, de taal niet kunnen spreken en door het hele gebeuren ontstane spanningen. De familie besloot de oudste kinderen daarom naar Nederland te laten reizen. King: ,,Maksim en Denis krijgen nu de kans om hun verhaal te vertellen. Over hun situatie en wat ze hebben meegemaakt. Bij de IND in Den Bosch zijn hun tante en ik erbij."