• Erik Bomhof, Teamchef De Waarden links en burgemeester Gerdo van Grootheest: ,,We bieden mensen de mogelijkheid om in een veilige omgeving, anoniem, informatie door te geven over de autobranden."

    Brigitte Vergouwen

'Anoniem informatie autobranden delen mogelijk'

CULEMBORG Gemeente Culemborg zet een volgende stap in de aanpak van de autobranden. Erik Bomhof, Teamchef De Waarden, vertelt dat het nu mogelijk is om volledig anoniem informatie te delen met de politie. Burgemeester Gerdo van Grootheest: ,,De branden zorgen voor onrust in de stad. Ze zijn makkelijk te stichten, maar het is moeilijk mensen op heterdaad te betrappen. We hebben daarbij de hulp van alle mensen uit Culemborg nodig."

Van Grootheest vervolgt: ,,Mensen zijn nu terughoudend, hebben angst om info te delen. Wij willen een veilige omgeving creëren waarin mensen tips kwijt kunnen." Bomhof ,,Via het tijdelijke nummer 06 18121930 komt men in gesprek met een politiemedewerker. Deze maakt een inschatting of de informatie thuishoort bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie. Dit team garandeert de afscherming van de identiteit van mensen die informatie met hen delen. Als een van de weinige afdelingen binnen de politie mag TCI dit."

De gemeente roept inwoners met een beveiligingscamera op hun camera bij de politie via 'Camera in Beeld' te registreren. Als politie dan beelden in wil zien, nemen zij contact op met de eigenaar.

Gemeente, politie en het openbaar ministerie onderzoeken de mogelijkheden voor het geven van een beloning voor de gouden tip.

Bomhof ,,Bij een brand altijd eerst 112 bellen. Liefst betrappen wij de daders op heterdaad. Het nummer 06 18121930 is er alleen voor tips over de autobranden in Culemborg." Het nummer is vanaf dinsdag 12 december bereikbaar.