• Rob van Dalen

Australische Hammondvirtuoos Lachy Doley in Gelderlandfabriek

CULEMBORG Overal waar hij optreedt, laat hij het publiek verbijsterd achter. De Australiër Lachy Doley, virtuoos op het Hammondorgel, speelt de pannen van het dak. Op 31 mei is hij met zijn band in de Gelderlandfabriek in Culemborg. De Betuwse The Dead Alley Drivers doet het voorprogramma.

Glenn Hughes (Deep Purple) noemt Doley 'de beste nog levende toetsenist ter wereld'. Anderen spreken van 'de Jimi Hendrix van het Hammondorgel'. Hij werkte samen met grote gitaristen als Joe Bonamassa en Steve Vai. En meerdere van Doley's live-video's gingen viral. Zo is zijn nummer Stop Listening To The Blues inmiddels goed voor ruim 4,5 miljoen views op Facebook. Kortom, het is niet de minste die straks is te zien en horen in de zaal naast het Culemborgse station. Van The Lachy Doley Group, met op bas Joel Burton en op drums Jack Barnes, verscheen onlangs het vijfde album Make or Beak, dat een mix van blues, soul en bluesrock bevat. Nummers van dat album staan zeker op de setlist.

Een sterk hoofdprogramma verdient een goede support en daarvoor tekenen de mannen én vrouw van The Dead Alley Drivers. De vorig jaar opgerichte band bestaat uit semiprofessionele muzikanten uit de Betuwe. In hun muziek hoor je invloeden van o.a. Sting en Jeff Beck. Gitarist Franco Giacoia, van Italiaanse origine, is ruim 35 jaar beroepsmuzikant en muziekproducent. Speelde met leden van Weather Report en Santana en is daarnaast verantwoordelijk voor vele Italiaanse tv-muziek. Ook uit Culemborg Hammond- en keyboardspeler Ronald Verbeek, eerder lid van BurnWood. Op bas de Tielse rots in de branding Tenny Tahamata, jarenlang sideman van gitarist Julian Sas en momenteel bassist bij John F Klaver. Stadgenote Bertine van Malsen is de zangeres. Ze zong in de Clash of the Coverband finalist Shizl. Op drums Remco de Boer uit Zoelen, een muzikant met tientallen jaren ervaring in diverse bands en als sessiedrummer.

Het programma begint 20.30 uur. De entree is 17,50 euro en kaarten zijn te koop via www.degelderlandfabriek.nl