• Het gebouw van de cooperatie van MAKERS in Culemborg

    cooperatie van MAKERS

Avond over cooperaties in Culemborg

CULEMBORG Coöperaties ontstaan waar mensen elkaar nodig hebben om zich (economisch) overeind te houden. In tijden van sociale strijd zoeken belanghebbenden elkaar op om sterker te staan. In agrarische kringen bijvoorbeeld kwamen ze veel voor. Grote zuivelconcerns hebben vaak een coöperatieve achtergrond. Maar werkt het nog in snel veranderende tijden van individualisering, flitswerkers en ZZP-ers? Is die intensieve samenwerkingsvorm niet een nostalgische herinnering aan vroeger? Tegelijkertijd zien sommige bedrijven het als de ideale vorm van de toekomst: betrokkenheid en gelijkwaardigheid kunnen heel effectief zijn. Idealen kunnen ook praktische voordelen hebben.

De Roos van Culemborg nodigde oude en nieuwe coöperaties uit om te vertellen over hun werkwijze. De Rabobank heeft, voortgekomen uit de Raiffeisen- en Boerenleenbank, coöperatieve wortels. Stelt dat (nog) wat voor bij zo'n grote bank? Ans Looye-Verhoef, directeur Private Banking van de Rabobank West, legt het uit. Vrijstad Energie is een heel ander soort coöperatie: bewoners verenigen zich voor een uitgesproken en omlijnd doel. Is dit een vruchtbare organisatievorm? Gerwin Verschuur is er nauw bij betrokken en kent de ins en outs. De coöperatie van MAKERS is een nieuw fenomeen aan de Beesdseweg in Culemborg. In een fraai industrieel pand werkend jonge ondernemers samen in verschillende disciplines. Hun bevindingen, positief en negatief, horen de aanwezigen van Michel Brands (architect) en René Groenewold (Stadswerkplaats). Annemieke Hijink leidt het daarop volgende gesprek.

De avond wordt gehouden in de bibliotheek, Herenstraat 29, op woensdag 17 oktober. Aanvang: 19.30 uur. De toegang is vrij, de hoed gaat rond.