• De Roos

Barbaratalk: Handstand

Buurmeisje Lynn komt op bezoek en staat de helft van de tijd op haar handen. Handstand en radslag. Ze zit op gymnastiek. We kijken toe en roepen 'oh' en 'ah'. Dat is cultuur: mensen halen toeren uit voor kijkers.

De drie Barbarakerken bieden in juni onderdak aan kunstenmakers. Dat festival kost 28.000 euro. Een dure handstand. Misschien. Als een koor de Messiah van Händel wil zingen in het Concertgebouw betaal je 24.000 euro huur. Voor één avond. Geen familielid is meer veilig. Je moet een kaartje van 45 euro afnemen. Cultuur is duur door huur. Het stadhuis in Culemborg heet mooi Huis van de Stad. De zaal huren kost 600 euro per dagdeel! Daar gebeurt cultureel dus niets. De Gelderlandfabriek (vleugel, techniek) kost meer. Professioneel onderdak is onbetaalbaar voor plaatselijke handstandjes.

Dan liever een eigen gebouw. Pieter Aafjes zit in een oude school: de majestueuze aankleding van het bargedeelte doet het blaasenthousiasme begrijpen. Concordia zit ook goed met prins carnaval als voorzitter. Ga voor een culturele radslag naar de kerk. De synagoge is bijvoorbeeld elke avond bezet door koor, orkest, dans of Roos. Voor een schijntje de culturele broedplaats van Culemborg.

In de Oud-Katholieke Kerk ritselt het. De Grote of Barbarakerken kost 260 euro per dagdeel + verwarming tegen kostprijs. Commercieel moet dat het tienvoudige zijn. Vrijwilligers - ze betalen ook nog - doen het werk.

Kerken onderhouden de plaatselijke cultuur. Ik reken het voor. In Culemborg betalen gelovigen vrijwillig rond 500.000 (!) euro per jaar. Een flinke smak gaat naar het onderhoud van mooie maar vreselijke gebouwen. Niemand denkt daar de hemel mee te verdienen. U bent natuurlijk geweldig met 25 euro voor Waddenvereniging of Natuurmonumenten. 50 euro gaf hij, zei de bobo glimmend, bij de actie 555 voor Afrika. Niet genoeg om de wijn te betalen in het restaurant waar hij 's avonds at. Kerkgebouwen bieden cultuur in Culemborg onderdak. Dat houden ze niet vol. De drie Barbarakerken zijn binnen 10, 20 jaar dicht, afgebroken, appartement of commercieel (en dus onbetaalbaar). Er is één oplossing! Cultuurliefhebbers! Wordt Gelovig, Leer Dokken En Culemborgs Cultuur Bloeit. De Roos organiseert een massaal doopfestival bij de Lek met - zo u wilt - hapjes, foodcar en muziek.

Het Barbarafestival krijgt gelukkig subsidie. Van het Cultuurfonds Culemborg en het Ondernemersfonds bv. Toch gaapt er een gat van 10.000. De vluchtkoffers staan klaar. Ik ga naar de ambassade van Trinidad en Tobago. Vanwege de naam. De hoed zal redden, want alles aan het festival is gratis. En er is natuurlijk het steunfonds Barbarafestival: NL88 RABO 03079277 84 t.n.v. Roos, o.v.v. Steunfonds. ANBI, dus aftrekbaar. Want we zien Lynn graag op haar handen staan.

Rieks Hoogenkamp