• Liesbeth Wattimury

Basisscholieren maken kennis met tweetalig onderwijs op Lek en Linge

CULEMBORG Woensdag konden leerlingen uit groep 8 tijdens een 'afternoon tea' kennismaken met het tweetalig onderwijs op openbare regionale schoolgemeenschap Lek en Linge. Onder het genot van een homemade cupcake kreeg men alvast een voorpoefje van les krijgen in het Engels.

Tijdens de afternoon tea volgden leerlingen verschillende lessen in het Engels. Zo maakten ze kennis met mathematics (wiskunde), geography (aardrijkskunde) en art (kunst). Daarnaast was er tijd voor questions and answers en werd er een tweetalige quiz gespeeld. ,,Ik heb nog niet zoveel ervaring met Engels," vertelt één basisschoolleerling tijdens de afternoon tea, ,,maar dat maakt gelukkig niet uit. Ik ben blij dat je niet al heel goed in Engels hoeft te zijn wanneer je met tweetalig onderwijs begint."

De deuren stonden ook wagenwijd open voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in de vrijeschoolleerroute en het gymnasium op Lek en Linge. Laatstgenoemden maakten onder andere kennis met het vak 'Variae Artes', speciaal voor vwo-leerlingen.

Sinds Lek en Linge in 2002 is begonnen met tweetalig onderwijs, neemt de vraag ernaar steeds meer toe. Niet voor niets, want wie zo wordt ondergedompeld in het Engels dat hij er zelfs in droomt, kan met trots een plekje innemen in een globaliserende wereld. ,,Onze leerlingen verlaten onze school met veel internationale ervaring en als near native speakers. Hier hebben ze in de rest van hun leven heel veel baat bij", aldus Henk-Jan Wammes, teamleider tweetalig onderwijs.

Op Lek en Linge krijgen alle leerlingen die tweetalig onderwijs volgen Engelse les van een native speaker. Het uitgebreide programma en internationale karakter van de opleiding - waaronder het afleggen van een officieel Cambridge- of Anglia-examen, doorleren voor International Baccalaureate en het maken van een buitenlandse reis - zorgen er niet alleen voor dat leerlingen zich de taal eigen maken, maar ook dat de taal een middel wordt voor het bereiken van hun doelen.

Op Lek en Linge kan iedereen van vmbo-t t/m gymnasium tweetalig onderwijs volgen. Deze mogelijkheid is er ook voor de uitstelkeuzeklassen.

Foto: Leerlingen maken tijdens de 'afternoon tea' kennis met tweetalig onderwijs op O.R.S. Lek en Linge.