• Mobiel onderzoekscentrum Bevolkingsonderzoek

    Bevolkingsonderzoek Oost

Bevolkingsonderzoek borstkanker van start in Culemborg

CULEMBORG Vanaf 18 juni kunnen vrouwen uit Culemborg in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar weer meedoen aan het tweejaarlijks bevolkingsonderzoek borstkanker. Zij kunnen daarvoor terecht in het borstonderzoekscentrum dat aan de achterzijde van sporthal Interwey staat. Het onderzoekscentrum staat hier tot ongeveer 27 september.
Door het bevolkingsonderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk.


Alle vrouwen in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Oost om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. 
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten. De foto's worden gemaakt door speciaal opgeleide radiodiagnostische laboranten. Er wordt gebruik gemaakt van moderne apparatuur, waardoor de stralingsbelasting minimaal is. Deelnemers ontvangen binnen twee weken een schriftelijke uitslag. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

VEEL VOORKOMENDE VORM VAN KANKER Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.
Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Bij klachten wordt dan ook geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts.


In de vorige ronde liet 76,5% van de uitgenodigde vrouwen uit Culemborg zich onderzoeken. Bij 2,5% van hen was nader onderzoek nodig. Zij werden doorverwezen naar het ziekenhuis.
Bevolkingsonderzoek Oost streeft er naar om alle vrouwen binnen haar regio in de onderzoekcentra het bevolkingsonderzoek borstkanker aan te bieden. De onderzoekscentra zijn in de meeste gevallen toegankelijk voor mindervalide cliënten.

Meer informatie
Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker is te vinden op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Bellen kan met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Oost, telefoon (088) 11 86 300, op werkdagen bereikbaar van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met de afdeling Communicatie van Bevolkingsonderzoek Oost, telefoon 088-11 86 200 e-mail: communicatie@bevolkingsonderzoekoost.nl