• Amnesty

Bijna 1000 teksten voor 10 slachtoffers van onrecht

CULEMBORG Bijna 1000 teksten voor de 10 slachtoffers van onrecht; zo is het resultaat samen te vatten van de door Amnesty Culemborg gehouden schrijfmarathons.

De schrijfmarathon op of rond 10 december, de internationale dag van de mensenrechten, is een wereldwijde activiteit van Amnesty International. In Nederland werd er op ongeveer 600 plaatsen geschreven voor mensen die gevangen zitten, gemarteld zijn of worden bedreigd. De Culemborgse werkgroep van Amnesty, die dit jaar voor de derde keer meedeed, organiseerde de schrijfmarathon op 5 plaatsen. Dit jaar kon er naast de bibliotheek (het Weeshuis) ook in "de Ontmoeting" van BonVie en in het Kwarteel (EvaLanxmeer) geschreven worden. De leerlingen van KWC en Lek en Linge schreven op hun school.

Wethouder Joost Reus opende de schrijfmarathon op 8 december in het Weeshuis en ging in op de betekenis van het met de hand schrijven van een brief. Deze geschreven brief is voor veel slachtoffers het lichtpuntje in hun ellendige bestaan. Het symbool van Amnesty - de kaars met het prikkeldraad - geeft dat goed weer.

Ondanks de vele regen en sneeuw hebben toch zo'n 250 mensen brieven geschreven. Bijna 800 brieven aan de betreffende overheden en zo'n 200 groetenkaarten aan de slachtoffers. Op bepaalde momenten werd het schrijven onderbroken door het lezen van een gedicht of een muzikaal optreden.

Dit jaar zijn er in heel Nederland opnieuw meer dan 100.000 brieven geschreven.