• Henriett Somlai

Binnenstad van Culemborg podium voor beeldende kunst

CULEMBORG In het weekend van 22 september staan Culemborgse kunstenaars in de schijnwerpers tijdens de tweede kunstroute in de binnenstad van Culemborg. Veertig kunstenaars presenteren hun werk op twintig locaties. Van winkelpanden tot kerken. Het beste vertrekpunt van de route is het Stadshuis waar de bezoeker al een snelle impressie krijgt van de geselecteerde werken. De opening is daar ook op vrijdag 22 september om 18.00 uur. Toegang gratis.

Kunstenares Lieke Jongeneelen is een van de drijvende krachten achter de kunstroute. ,,Als kunstenaar kun je niet in je atelier blijven zitten. Je moet de deur uit om je werk aan de man te brengen", vertelt ze. ,,Daarnaast verdient een leuke stad als Culemborg ook haar eigen kunstroute. Want in de regio is een kunstroute al jaren een bekend fenomeen, ook wij mogen niet achterblijven. Onze lokale kunstenaars hebben ook een podium nodig."

PROFESSIONELE TOUCH Collega-kunstenaar Kees Schouten draagt ook zijn steentje bij aan de organisatie van deze tweede editie. Daarnaast is zijn werk ook te zien tijdens de kunstroute. ,,We hebben een mooie selectie gemaakt waarbij de professionele touch belangrijk is. De intensieve bezigheid met kunst moet wel zichtbaar zijn", aldus Schouten. ,,Een opvallende naam voor mij is Raymond Boekelder. Hij maakt aantrekkelijk figuratief werk met hoge kwaliteit."

Lieke Jongeneelen zelf is verrast door het werk van Mieneke ter Horst, levenspartner van kunstenaar Rop Philippi. ,,Frappant dat Mieneke nog niet zo bekend is bij het grote publiek. Ze maakt prachtige portretten", vindt Jongeneelen. ,,En dat is precies wat we willen bewerkstellingen met de kunstroute: talent wat nog verborgen zit zichtbaar maken."

Vanaf vrijdagavond 22 september is het hele weekend kunst te zien in de binnenstad. Meestal zijn de kunstenaars zelf ook aanwezig om toelichting te geven op het kunstwerk. Meer informatie: www.kunstrouteculemborg.nl.

Op de foto: Lieke Jongeneelen en Kees Schouten verheugen zich op de Kunstroute.