• Google

Blink: grote zorgen om dreigende uitzetting familie

CULEMBORG Basisschool Blink aan de jan van Riebeeckstraat in Culemborg maakt zich grote zorgen over het lot van twee van zijn leerlingen en een oud-leerling. Het gaat om Arina (5), Denis (10) en Maksim (14) Andropov, die donderdagochtend 28 juni om 6.30 uur samen met hun ouders van hun bed zijn gelicht en ondergebracht zijn in detentiecentrum Zeist in afwachting van uitzetting naar Oekraïne deze week.

Op Blink heeft het in bewaring stellen van het gezin grote indruk gemaakt op de kinderen, ouders en het team. ,,Dit kwam volkomen onverwacht", aldus directeur Marjon Smits. ,,Er zijn diepe vriendschapsbanden ontstaan tussen gezinnen van Blink en het gezin Andropov. Maksim heeft vorig jaar afscheid genomen van de basisschool en vrijwel zijn gehele basisschooltijd doorgebracht op Blink. Arina is een jaar geleden gestart in groep 1 en Denis zit nu in groep 5. De kinderen zijn geboren in Nederland."

,,We maken ons ernstige zorgen om het welbevinden van de drie kinderen. De kinderen zijn opgegroeid in Nederland en hebben hier goede contacten opgebouwd. Dat maakt dat wij een uitzetting naar de Oekraïne als zeer onwenselijk zien. Bovendien is de manier waarop dat gebeurt mensonterend. De kinderen hebben niet eens afscheid kunnen nemen van hun vriendjes, vriendinnetjes en leerkrachten."

,,Wij maken ons grote zorgen over de toekomst van de kinderen en het gezin. In het bijzonder vragen wij aandacht voor de ontwikkeling van Maksim. Hij heeft zeer zorgvuldige begeleiding nodig, want hj is kwetsbaar doordat hij een taalontwikkelingsstoornis heeft en in zichzelf gekeerd is. Hij sluit zich in situaties van spanning emotioneel af van de buitenwereld en spreekt heel gebrekkig Oekraïens."

,,Wij willen iedereen die invloed kan uitoefenen in deze situatie met klem verzoeken om nog eens zorgvuldig naar deze situatie te kijken en daarbij in het belang van de kinderen te handelen."