• Mieneke ter Horst
  • Mieneke ter Horst
  • Mieneke ter Horst

Boek in de maak over het werk van kunstenaar Rop Philippi

CULEBORG 'Ongezien' gaat het kunstboek heten dat de Culemborgse beeldend kunstenaar Rop Philippi momenteel aan het samenstellen is. Het wordt een fraai vormgegeven bundeling van zijn belangrijkste werk uit de afgelopen veertig jaar. Nog voor de zomer moet het verschijnen. Kunstliefhebbers en andere sympathisanten kunnen deelnemen aan de crowdfunding.

In het 200 pagina's tellende boek komen niet alleen zijn schilderijen, maar ook zijn tekeningen en natuurlijk de beelden die hij maakte. Het oeuvre is grofweg op te delen in twee thema's: de vrouw en de natuur. Het idee voor een kunstboek borrelde op in het jaar dat hij 60 werd. "Toen vond ik dat het tijd was om een overzicht te maken," vertelt Rop Philippi (1957). "Werk wordt verkocht, schetsen en ideeën verdwijnen in laden. En als mensen aan me vragen wat ik precies maak, is dat niet direct onder woorden te brengen. Een boek is een prima middel om dat duidelijk te maken." Hij maakt het boek samen met Hans Bassa, de vormgever met wie hij al vele jaren bevriend is.

De geboren en getogen Culemborger Philippi, die in 1990 aan de basis stond van het tweejaarlijkse LekArt festival, heeft dit jaar nóg iets te vieren. Het is dertig jaar geleden dat hij de sleutels kreeg van de monumentale Binnenpoort om daar zijn atelier te vestigen. "Tot die tijd had ik alleen ateliers die ik met anderen moest delen. Mijn werk moest ik op verschillende adressen opslaan. Toen het gemeentearchief uit de Binnenpoort vertrok, zocht de gemeente naar een nieuwe bestemming. Ik heb veertien maanden onderhandeld. Kort nadat we overeenstemming hadden, werd bekend dat de toenmalige burgemeester Jager zou vertrekken. Toen ik daarvan hoorde ben ik als een haas naar Jager gerend om zijn handtekening onder het document te krijgen." Lachend: "Met succes, ik was als de dood dat het nog langer zou duren."

Sinds het plan voor het boek ontstond spendeerde Philippi maanden aan de inventarisatie van zijn werk. "Alles kleiner dan A3 is gescand bij Studio Bassa. En wat groter is, heb ik gefotografeerd in de Binnenpoort. Het was monnikenwerk, omdat je bij elk werk moest letten op de belichting. Nu ben ik bezig met het werk dat bij derden hangt. Het grote voordeel is ook dat door alles te bundelen, er een samenhang ontstaat. Zo krijg je een beter beeld waar mijn werk over gaat."

Bijdragen aan Ongezien kan via www.voordekunst.nl (zoek naar Rop Philippi). Voor donateurs zijn verschillende tegenprestaties, afhankelijk van de bijdrage.