• Heleen van den Hoven

Boekpresentatie van Het Carpa Complot

CULEMBORG Op 20 juni, in de Spannende Boeken Weken, verschijnt het thrillerdebuut van Heleen van den Hoven Het CARPA Complot. De boeklancering zou plaatsvinden bij de Maeslantkering, maar "gezien de huidige politieke aandacht voor cybersecurity" vindt Rijkswaterstaat het niet gepast om daar het Keringhuis voor open te stellen. De boekpresentatie zal nu plaatsvinden in boekhandel Tomey in Culemborg op 20 juni van 15.00 – 16.30 uur.

Heleen bestudeerde voor haar thrillerdebuut vele openbare rapporten en schetste daardoor een scenario dat dicht bij de realiteit komt. Zo dichtbij, dat Rijkswaterstaat zijn naam er niet aan verbonden wil zien. Het boek maakt de inhoud van het in maart verschenen rapport Digitale dijkverzwaring: cybersecurity en vitale waterwerken voelbaar en zichtbaar.
In Het CARPA Complot worden slimme hackers en computerspecialisten geworven door middel van raadsels en puzzels. Ook de negentienjarige Geus Versluijs laat zich graag uitdagen. Maar hoe verder hij komt, hoe meer hij beseft dat het geen spelletje is. Als hackers een overstroming in Nederland veroorzaken wordt pas goed duidelijk hoe hoog de inzet is.
Dat Rijkswaterstaat besloten heeft om de boekpresentatie af te gelasten vindt de auteur jammer. ,,De Maeslantkering is een mooi stuk techniek, dat een belangrijke rol speelt in het boek. Ik vertel niets nieuws, wanneer ik zeg dat er nog veel moet gebeuren om de beveiliging op orde te maken. Men is er al mee begonnen, maar er is meer geld en mankracht nodig."