• Theo van Dam
  • Daniel Jumelet (CU Culemborg, links) en Gert-Jan Segers

    Theo van Dam

Bonhoeffer-jaar groots geopend in Culemborg

CULEMBORG Van Brussel tot Dokkum kwamen 350 belangstellenden naar de opening van het Bonhoeffer-jaar in Culemborg. Deze Duitse verzetsman/theoloog (1906-1945) is 74 jaar geleden terechtgesteld vanwege betrokkenheid bji de aanslag op Hitler. De Roos van Culemborg nam het initiatief in het komende jaar aandacht te vragen voor de keuzes die toen door Bonhoeffer en nu door ons gemaakt kunnen worden.

In de Grote of Barbarakerk opende Gert-Jan Segers, voorman van de Tweede Kamer-fractie van de ChristenUnie, de bijeenkomst met een bewogen oproep om op de plek waar je leeft niet aan de kant te blijven staan, ook al weet je niet voor 100% zeker of jouw keuze de goede is. Saillante voorbeelden uit het leven van Dietrich Bonhoeffer verlevendigden zijn betoog.

De Culemborgse inbreng op deze dag was groot: schilderijen van kunstenaar Jeltje Hoogenkamp, gemaakt bij de gedichten geschreven in gevangenschap, starten hier een rondreis van twee jaar. Dichter René van Loenen leverde teksten voor liederen die uit volle borst gezongen werden. Kees van der Zwaard gaf een voorproefje van zijn nieuwe theaterproductie 'Wie ben ik?'. Van Alfons van der Mullen werd een nieuwe compositie ten gehore gebracht. Favoriete jazzmuziek en klassieke muziek completeerden het programma.

Aan het podiumgesprek namen deel commissaris van de koning in Zuid-Holland Jaap Smit (comité 4 en 5 mei), Christien Crouwel (secretaris van de Raad van Kerken) en Gert-Jan Segers. De feestelijke presentatie van het boek 'Dit is het uur van de trouw, gedichten en beden uit de gevangenis' sloot de manifestatie af. Met bijdragen van genoemde Culemborgers, te verkrijgen bij boekhandel Tomey: 19,95.