• Remy van de Geijn

Botte Bijl festival in Gelderlandfabriek niet voor doetjes

CULEMBORG Voor wie dol is op houthakken, zwaardvechten en stevige bieren en niet op voorhand terugschrikt van speedrock, metal of een enge escaperoom: welkom bij Botte Bijl. Dit gloednieuwe festival voor stoere vrouwen en mannen wordt zaterdag gehouden in de Gelderlandfabriek in Culemborg.

Elke 'lumberjack', man of vrouw, is vanaf 17.00 uur welkom in de Gelderlandfabriek voor een gevarieerd programma. Binnen knallen vijf bands erop los. White Boy Wasted scheurt met speedrock over het podium, Blackstroke (winnaar bandcompetitie Parel van de Betuwe 2016) brengt alternatieve metal, Spark Of Sanity (Parelwinnaar 2018) stuurt rock door de speakers, Viper 3.0 staat garant voor een meedogenloze mix van funk, rock, hardcore en crossover en Vexation zorgt voor een uurtje heavy gitaarwerk, tempowisselingen en spetterende solo's.

Daaromheen is zowel in als buiten de fabriek een boeiend randprogramma. Een van de laatste toevoegingen is 'living room bashing'. Voor het nodige 'anger management' kun je met een zelfgekozen 'hulpmiddel' één minuut terecht in de speciaal ingerichte huiskamer. De Culemborgse kunstenaar DionV is aanwezig met zijn kleinste en engste mobiele Escape Room van Nederland. Oud-Culemborgse

Anouk Post en haar partner Martin de Jong demonstreren hun skills in historische krijgskunsten. Na Botte Bijl weet de bezoeker alles van Duits langzwaard uit de veertiende eeuw, zwaard & beukelaar, militair sabel uit de zeventiende eeuw en de klewang en karabijn van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Wie wat energie genoeg heeft kan meedoen met een wedstrijd houthakken. Kunst van staal of sieraden van gitaarsnaren? Ontdek hier alles over tijdens Botte Bijl. Op de markt zijn naast Precious Metal Jewelry ook buitenhaarden van Made By Van Eeden te zien en komt Rno Cycles langs met speciale motorkleding. En er zijn bijzondere proeverijen. Maak een keus uit sigaren, whisky en bier.

Geniet van een special festivalmaal (drie gangen) bij restaurant una Volta. Er zijn voordelige combitickets te koop (47,50 euro voor toegang Botte Bijl + driegangenmenu).

Botte Bijl op 10 november in de Gelderlandfabriek, Stationsweg 7. Aanvang 17.00 uur. Entree in voorverkoop 17,50 euro. Info: www.gelderlandfabriek.nl