• Theo van Dam
  • Theo van Dam
  • Theo van Dam
  • Theo van Dam

Bruiloft uit 1883

CULEMBORG In het kader van Culemborg 700 verzorgden Studio Wollebrandshof en Theater aan de Slag een unieke historische, muzikale, theatrale en culinaire belevenis in historische tuin van de familie Prins aan de Herenstraat. Het thema van het spel was "Groote brillante buitengewone uitvoering". Dit ter gelegenheid van het schitterende bruidsfeest van den heer Gijsbartus Prins en mejufvrouw Martijntje Adriana van Beekum.

Het spel speelde zich af naar aanleiding van de compleet gedocumenteerde bruiloft van de overgrootouders van Hajo Prins compleet met de toen gezongen liedjes, de voor het bruidspaar gespeelde acts en de tafelwetten van 133 jaar geleden, op 13 mei 1885. De toeschouwers kwamen op de gastenlijst en vormden zodoende een onderdeel van de bruiloft. Zij werden aan lange tafels gezet en kregen een corsage op.

Helaas kon de laatste voorstelling niet in de tuin plaatsvinden, maar moest uitgeweken worden naar de binnenplaats. Daar was ook ruimte genoeg om deel te nemen aan de maaltijd, die door dienstmeisjes werd opgediend. Toen het bruidspaar de zaal betrad, onder de klanken van de bruidsmars door het strijkorkest, kon de bruiloft beginnen.

Dit bijzondere huwelijksspel kwam mede tot stand dankzij de steun van het cultuurfonds Culemborg en de stichting Culemborg700.