• Gemeente Culemborg

Burgemeester 'burgert in'

Gerdo van Grootheest is sinds 9 juni 2017 burgemeester van Culemborg en maakt kennis met de stad.

Mijn kennismaking met Culemborg verloopt heel afwisselend. Wat een dynamiek in de stad! Samen met onderwijswethouder Collin Stolwijk mocht ik op 27 juni groep 8 van de Oranje Nassau school welkom heten in het stadhuis. De leerlingen hadden zich samen met de juf goed voorbereid op dit bezoek. Ze hadden vragen bedacht die in een rap tempo op mij werden afgevuurd: Wat is het belangrijkste wat u in Culemborg wilt veranderen? Wat vindt u van racisme? Wat eet u het liefst? Het is erg belangrijk dat ook jongeren en kinderen zich betrokken voelen bij hun stad en hun gemeente. Jonge Culemborgers hebben duidelijke ideeën voor hun stad en willen hun steentje bijdragen. Die betrokkenheid merkte ik twee dagen later ook tijdens de eerste gemeenteraadsvergadering waarvan ik voorzitter was en voortaan ben. Eervol en leuk om te doen.

En dan de bijzondere mijlpaal die Voetbalvereniging Focus'07 bereikte op 1 juli. 10 jaar geleden fuseerden de twee verenigingen RKSV Fortitudo en SV Culemborg '67 tot één nieuwe en krachtige vereniging. Anno 2017 heeft Focus'07 bijna 1000 leden en een mooi sportcomplex in de wijk Parijsch. Samen met sportwethouder Fouad Sidali heb ik hen gefeliciteerd met dit mooie resultaat.

Bijzonder en afwisselend was het bezoek aan de Turks-Nederlandse gemeenschap in het veelkleurige Culemborg. Kinderen hadden prachtige gedichten gemaakt, een rondleiding door de moskee, op bezoek bij ondernemers in de meubelindustrie en met elkaar in gesprek over het tegengaan van polarisatie in de stad. Ik zag een ondernemende gemeenschap met een eigen identiteit en tegelijkertijd met twee benen in de Culemborgse samenleving.

En ik was bij het prachtige concert van de koninklijke harmonie Pieter Aafjes waarmee het Barbarafestival werd afgesloten. Ruim een maand heeft cultureel Culemborg zich van zijn beste kant laten zien. Met elke dag lezingen, concerten, yoga, wandelingen en een dansfeest. Eigenlijk te veel om op te noemen. Een festival met een hoog niveau en helemaal georganiseerd door vrijwilligers. Geweldig!

Ik voel me erg welkom. Bedankt allemaal.

Gerdo van Grootheest