• Facebook @Burgemeester Gerdo van Grootheest

Burgemeester spreekt zich uit over Nashville-verklaring

CULEMBORG Culemborgs burgemeester Gerdo van Grootheest heeft zich op zeer persoonlijke wijze uitgesproken over de Nashville-verklaring, die deze week voor veel reuring zorgt in Nederland. Op zijn Facebook-pagina zegt hij het volgende:

,,Ik ben opgegroeid in een conservatief-protestantse omgeving. En ik ben homoseksueel. Ik heb jarenlang geworsteld met mijn (seksuele) identiteit voordat ik op m'n 18e uit de kast durfde te komen. Dat kwam in eerste instantie omdat ik wist dat ik 'anders' was. Je wilt, zeker als kind, niet afwijken van de norm. Mijn worsteling werd echter zeer versterkt omdat ik zondag op zondag te horen kreeg dat ik zondig was. Ik voelde me buitengesloten en alleen. Het gevoel dat je er niet bij hoort, er alleen voor staat, is het ergste wat er is.

Vandaag wappert de regenboogvlag bovenop de Grote of Barbarakerk, de officiële vlagplaats van de gemeente Culemborg. Dit doen we, samen met een groot aantal aantal andere gemeenten, naar aanleiding van de Nashville Verklaring. In mijn beleving mag een groep geestelijken een verklaring als de Nashville Verklaring naar buiten brengen: we leven in een vrij land, een rechtstaat waar vrijheid van meningsuiting een groot goed is. Ik ben er trots op dat wij leven in een land waarin je je mening, zo lang deze niet strafbaar is, mag laten horen. Ook een land waar je dus mag laten horen dat je het niet eens bent met de Nashville Verklaring.

De Nashville Verklaring straalt uit dat er groepen zijn in onze samenleving die er niet bijhoren. Culemborg staat iets anders voor; wij sluiten niemand uit, voor ons telt iedereen mee. Wat je seksuele voorkeur, culturele achtergrond, geloof, herkomst of wat dan ook is. Wij leven met ruim 28.000 Culemborgers in deze stad, met elk een eigen achtergrond, en accepteren het niet als er Culemborgers zijn die zich buitengesloten worden.

Het is voor al die jongens en meiden, die al dan niet worstelen met hun seksuele voorkeur, een grote steun in de rug dat Nederland zich deze week massaal uitspreekt voor een inclusieve samenleving en tegen uitsluiting. Er zijn echter veel mensen die op de één of andere manier tot een minderheid behoren. Ik hoop daarom dat we ons elke dag zullen afvragen hoe wij er als individu toe kunnen bijdragen dat deze medeburgers het gevoel krijgen: ik sta naast je, je staat er niet alleen voor, jij telt mee!"