• De Roos van Culemborg

'Carmen aan de Lek'

CULEMBORG Culemborg ontwikkelt zich tot operastad van allure. Vorig jaar waren de twee uitvoeringen van 'La Traviata' in de Fransche School spraakmakend. Een enthousiast operaprojectkoor van 75 zangers en zangeressen onderbrak de filmversie met meeslepende koren. De formule slaat aan en krijgt navolging in het hele land. De Roos van Culemborg organiseert dit muzikale gebeuren nu voor de tweede keer.

Bas Kuijlenburg (gerenommeerd operazanger en dirigent) leidt de zangers nu door de opera Carmen van Georges Bizet (1838-1875). Ineke Geleijns (veel ervaring in de operawereld) ondersteunt de geconcentreerde sessies van het projectkoor muzikaal. Carmen heeft alles voor de liefhebber: een onwaarschijnlijke plot, een romantische hoofdrol (het zigeunermeisje) en wereldberoemde aria's en koren (La Habanera, de intocht van de toreadors). De eerste opvoering was nog niet eens zo'n groot succes. In het sterfjaar van Bizet begint de triomftocht door heel Europa. De 'opéra comique', een nieuw genre, was geboren.

In Culemborg studeren de zangers vier keer op zaterdagmorgen van 10.30 tot 12.30 uur de koren van de opera in. Elke enthousiasteling kan meedoen op 6, 13, 20 en 27 oktober. Woensdag 7 november is de feestelijke uitvoering in theater 'De Fransche School' met een filmversie van Carmen, onderbroken door de ingestudeerde koren van het projectkoor. Kosten voor de vier workshops en uitvoering: 45 euro.

Opgeven kan uiterlijk zondag via de mail bij Christa Bijkerk: christabijkerk@planet.nl.