• paraderen door de kerk

    De Roos van Culemborg

Cat- and dogwalk bij de Roos van Culemborg

CULEMBORG De Roos van Culemborg is nu na vijf jaar niet meer weg te denken uit het Culemborgse straatbeeld. In juni bestaat de Stichting 5 jaar en dat zal de stad weten. Mens en dier zijn betrokken bij de feestelijkheden. Dat geldt zeker voor Cat- and dogwalk op zaterdag 15 juni in de Grote of Barbarakerk van Culemborg van 14.00 tot 15.00 uur. Een wandelcircuit van 200 meter is uitgezet. Om te paraderen, te zien en gezien te worden.

Er zijn twee voorwaarden. De eerste: laat je begeleiden door een gezelschapsdier. Een hond ligt het meest voor de hand. Nu kan het troeteldier uitgelaten worden in de wel heel bijzondere ambiance van de grote Barbarakerk. Zoals op 17e eeuwse schilderijen van kerken altijd wel een hond geschilderd staat. Ook andere dieren zijn welkom; kat, kip, kanarie, of huisvarken. Als het maar loopt en, al of niet aangelijnd, in de hand te houden is. Een tweede uitgangspunt: trek de mooiste jurk of het fraaiste pak uit de kast, neem uitgedoste partner, kind en kleinkind mee en paradeer onder elegante muziek door de kerk onder passende muziek. Overal staan fotografen opgesteld, klaar om de flanerende deelnemers vast te leggen tegen de statige achtergrond.

Kunnen Culemborgers en bezoekers flaneren? Flaneerles hoort bij de middag zodat de deelnemers geoefend de catwalk betreedt. De Roos van Culemborg heeft het over het 'Ascot van de Lage Landen'. Niet met paarden, zoals in Engeland, maar met onze viervoetige huisgenoten in de wijdste zin van het woord. Het feest start met een loflied op het huisdier. Vervolgens een groepsfoto van alle baasjes met hun kleine vriend. Daarna het paraderen met veel muziek en foto's om af te sluiten met de bekendmaking van de mooiste mens-dier combinaties. Deelnemers zijn geacht eventuele uitwerpselen van het eigen dier op ter ruimen. Wie geen dier heeft, kan tocht meedoen. De Roos van Culemborg zoekt leenhonden, leasekatten en meer. Ook niet huisdierbezitters kunnen zo meedoen. Toegang is gratis.