Chinees hoort erbij op het KWC

CULEMBORG Het Koningin Wilhelmina College (KWC) staat deze week in het teken van China. Vandaag, woensdag 14 november, bezoekt een afvaardiging van de Jinling High School uit Nanjing Culemborg. Daarnaast onderhoudt de Tianjin High School uit Beijing nauwe banden met het KWC.

Neeltje van Triest

@neeltjevt

Rob van der Sloot, tekenleraar, heeft een klik met China. Hij zit meer dan dertig jaar in het vak en was mede-organisator van een van twee leerlingenuitwisselingen met de highschool uit Bejing. De eerste keer met zestien leerlingen, de laatste met vijftien.

Rector Joke Hengefeld volgde de ontwikkelingen op de voet en het valt haar op dat de leerlingen na het bezoek het gevoel hadden dat veel dingen in alle culturen hetzelfde zijn. De leerlingen kwamen allemaal terecht in een gezin waarin ze als tweede kind -China kent nog steeds een één kind politiek- meer dan welkom waren. Ze werden dan ook stevig verwend. Justin, Tessa en Thom gingen met ieder hun eigen beeld naar China.

Voor Justin was het pure nieuwsgierigheid om zo'n bijzonder land te leren kennen. Thom had zich helemaal ingelezen en verdiept in de geschiedenis en cultuur van het land. Tessa wilde China van binnenuit beter leren begrijpen.

De drie zijn nog onder de indruk als ze spreken over de grootte van Het Plein van de Hemelse Vrede, de Chinese Muur en de reikwijdte van het land. De luxe gebouwen met grote digitale schermen en honderd meter verder de oude straatjes met hun geschiedenis.

Justin: ,,Toch waren er ook zaken waar we niet over konden beginnen De één kind politiek bijvoorbeeld.'' Thom had een beter contact met de ouders als met zijn Chinese leeftijdsgenoot. ,,Hij was erg bang dat hij in het Engels iets verkeerd zou zeggen. Zijn vader werkte in de informatica aan de universiteit. Wat mij ook opviel was dat wij hier in Nederland meer keuzes maken. In China word je geacht te presteren. Dat werd mij wel duidelijk.''

Ze vertellen lachend over de kledingvoorschriften van het land. Het dragen van een joggingbroek is zelfs bij een bezoek aan een chique restaurant niet gek. Tessa had thuis het eten met stokjes geoefend en dat kwam haar goed van pas. Met haar blonde haren kreeg ze, net als de jongens die wat langer zijn, wel extra aandacht. Maar de leerlingen trokken zich niets aan van al het bekijks. Ze hadden genoeg aan alle indrukken die ze opdeden.

,,Of ik daar een studie zou willen volgen? Ik denk het niet, daar is het te anders en te zwaar voor.'' Thom is stellig in zijn antwoord. Hij omschrijft de reis als 'Oosters', en wil, net als de andere twee, nog wel een keertje als toerist terug. Justin ervoer de China-trip als indrukwekkend, Tessa typeerde het als ongelooflijk. Ze appen nog regelmatig met hun leeftijdsgenoten via QQi, een messenger-app die Chinese tekens in het Engels vertaalt. De drie leerlingen benadrukken dat de hele reis een positieve ervaring is geweest en raden zo'n bezoek iedereen aan. Het heeft hun wereldbeeld bijgesteld en hun blik verruimd.

Rector Hengefeld: ,,De leerlingen hebben veel dwarsverbindingen ervaren en zijn aan het denken gezet. Ze zijn 'in de wereldvaardig' geworden, kwamen erachter dat sommige ontwikkelingen geen grenzen kennen en hun leeftijdsgenoten veelal dezelfde dromen en ambities hebben. Het was een menselijke ontmoeting met een andere cultuur.''