• BDU Archief

Clubs in BonVie luiden noodklok en willen actie

CULEMBORG Het is gezellig druk op de publieke tribune voor aanvang van de laatste raadsvergadering. Er wordt gezwaaid naar de inspreker en luid geklapt na afloop. Inspreker Cathy Staats, die namens circa twaalf gezelligheidsclubs aandacht vraagt voor de moeilijke situatie rondom BonVie, krijgt veel steun: ,,Het is 1 jaar en 17 dagen geleden dat we BonVie moesten verlaten. Men heeft meer dan een jaar tijd gehad om te praten. Sluit ons niet buiten! Het is tijd voor actie!''

door Tanja Moody

Sinds 1 april 2018 huurt ElkWelzijn minder ruimtes in BonVie. Daardoor hebben verschillende clubs, bijvoorbeeld die voor line dancing, sjoelen en damesgym, geen fatsoenlijk onderkomen meer. Sommige clubs zijn zelfs opgehouden te bestaan. Om dat te voorkomen, kon Cathy Staats' teken- en schilderclub met hulp van ElkWelzijn terecht in de Montessorischool. ,,Het is behelpen, want de ruimte is beter geschikt voor kinderen dan voor een groep volwassenen. Toch zijn we heel blij.''

HEEL GÊNANT Helaas is de vreugde van korte duur, want na de zomervakantie moet de tekenclub eruit en staan ze alsnog op straat. Verhuizen naar de Bolderburen of KEC, zoals voorgesteld door de gemeente, lukt niet. Die locaties zijn voor tekenen niet geschikt, vertelt Cathy Staats. ,,Het liefst willen deze clubs weer terug naar Proeftuin De Ontmoeting (in BonVie). De (overgebleven) ruimte voldoet echter niet aan onze wensen, omdat die niet is afgesloten. De dames op leeftijd gymmen achter de biljarttafel. Heel gênant!"

Cathy Staats, voormalig SP-raadslid, zocht het uit. In december 2017 vroeg de gemeente aan ElkWelzijn om het huurderschap in BonVie op zich te nemen en het proces vorm te geven. ,,Begin 2018 zijn inderdaad druk bezochte bijeenkomsten gehouden, is van alles genoteerd en zijn beloftes gedaan. Een werkgroep bestaande uit Proeftuin De Ontmoeting, vrijwilligers, de gemeente en anderen heeft hard gewerkt. Er zou worden verbouwd. ElkWelzijn zou sponsors regelen. Maar we hoorden niets."

SPAAK GELOPEN Het blijkt spaak te zijn gelopen tussen Proeftuin De Ontmoeting en ElkWelzijn. Die laatste heeft in maart het huurderschap teruggeven aan de gemeente. ,,Vandaar dat we de documenten niet kregen." Dat laatste wordt door Teunie Verwolf (bestuurslid stichting Proeftuin De Ontmoeting) bevestigd: ,,Vanwege de sociale ontmoetingsfunctie was het Oranjefonds in 2018 bereid om mee te financieren. Staats: ,,Ik pleit hier dus niet alleen voor alle clubs, maar ook voor het voortbestaan van de 'Huiskamer van Parijsch."

Veel raadsleden stellen vragen om te begrijpen hoe het nu precies zit. Fouad Sidali (PvdA) wil van het college weten wat die gaat doen en of de relatie tussen Proeftuin De Ontmoeting en ElkWelzijn inderdaad op de klippen is gelopen. ,,Want dat zou eeuwig zonde zijn."

Volgens de gemeente en ElkWelzijn ligt de situatie iets anders. In het pand BonVie van KleurrijkWonen is een ontmoetingsruimte. Deze ruimte wordt door ElkWelzijn gehuurd. De gemeente heeft aan ElkWelzijn gevraagd om hier ontmoeting 'voor en door de buurt' mogelijk te maken. Over de concrete invulling van de transitie van buurtrestaurant naar sociale ontmoeting is recent gesproken. Zodra het definitieve vorm heeft, is het mogelijk voor ElkWelzijn om naar verbouwingsplannen te kijken. Verder blijft ElkWelzijn clubs helpen met het vinden van een andere (tijdelijke) locatie.