• Neeltje van Triest
  • Neeltje van Triest
  • Anke van Daalen en Pieter Meeuwissen proosten op de Culemborgse corsowagen 2018.

    Neeltje van Triest

Corsowagen in teken vrouwenopstand

CULEMBORG De Culemborgse corsowagen staat dit jaar in het teken van de Culemborgse Vrouwenopstand in 1650. Het wordt een wagen vol geschiedenis, nostalgie én strijdlust. Waar tijdens de presentatieavond alleen maar mannen op het podium staan om hun toehoorders toe te spreken, zijn het zowel in Culemborg als Buren vrouwen die het onderwerp van hun corsowagen domineren.

door Neeltje van Triest

Tijdens de grote presentatieavond van alle corsowagens in het Tielse Agnietenhof wordt een kleine revolutie aangekondigd. Een verlegging van het parcours, de entree gaat vijf euro kosten, de wagens gaan 's avonds nog een keertje extra en mooi verlicht over het parcours rijden, tussen de middag en in de avond staan een drietal wielerrondes gepland en de stoet wordt anders ingericht. Maar de rest blijft bij het oude.

Parkeerterrein Het Taluud in Tiel wordt onderdeel van het nieuwe, ingekorte parcours. Hier komen aan beide zijden tribunes, waar de corsowagens tussendoor gaan rijden. De mozaïeken, het kindercorso, de jeugdwagens en de grote wagens blijven zoals altijd de steunpilaren van het corso. Net als het foodtruckfestival op het Kalverbos. Daarnaast lanceerde de Tielse burgemeester Hans Beenakker voor het tweede jaar op rij de actie 'vriendje voor een tientje'. Hiervoor ontvangt de deelnemer een leuke attentie en een vrijkaart voor het corso.

Corsovoorzitter Rian Verwoert roept politici op om het sociale aspect van het corso meer aandacht te geven. ,,De middelen die er zijn binnen de gemeentelijke fondsen, zouden hiermee een uitstekende bestemming krijgen'', benadrukte hij fijntjes. Vervolgens laat hij weten dat het corso ook verder de toekomst in kijkt. Nog meer het fruit verbinden aan het evenement, het vergroenen en verankeren van het fruitcorso als immaterieel erfgoed en benadrukt dat het 58e fruitcorso de opmaat moet zijn naar nog vele versies van het fruitfeest.

Thea van Daalen staat samen met Pieter Meeuwissen voor het Culemborgse ontwerp die de Culemborgse Vrouwenopstand in 1650 uitbeeld. Het is een onderwerp waar ze nu al veel plezier aan beleeft. Direct na de presentatie ziet ze die opstand helemaal voor zich en begint ze met een lach te vertellen.

Thea: ,,Ik zie het helemaal voor mij. Boze vrouwen die het niet pikken dat extra meelbelasting wordt geheven. Ze gaan met hun meelzakken naar het gemeentehuis en bestormen en bestuiven daar de bestuurders.

Zo'n wagen is een uitdaging. Alleen al die historische kleding. We zijn daarom ook druk bezig met de figuratie op het parcours en duiken in de kostuumgeschiedenis. Maar het verlichten van de wagen als het donker is maakt het eveneens spannend. We denken na over glas in lood raampjes en spelen met licht en donker. Het wordt en historische wagen, dat is zeker.''