• Gemeente Culemborg
  • Willem van de Bos

Culemborg 700: 2018 wordt feestjaar

CULEMBORG In 2018 bestaat Culemborg 700 jaar en dat viert de stad. Organisaties, verenigingen, scholen, ondernemers en inwoners zijn actief en creatief met het thema Culemborg700 aan de slag gegaan om er voor iedereen een onvergetelijk jubileumjaar van te maken. Ruim 60 evenementen of activiteiten - groot en klein - staan op het programma, dat in concept klaar is. Behalve de al bestaande en bekende activiteiten zijn er tal van andere - grote en kleinere - activiteiten gepland.

Een groot aantal mensen is bezig met de voorbereidingen van het jubileumjaar. Anderen hebben ervan gehoord en vragen nieuwsgierig wat er gaat gebeuren. ,,Tot nu toe konden we nog weinig concreets zeggen over het programma", vertelt Willem van den Bos, voorzitter van Stichting Culemborg700. ,,Maar dat verandert de komende tijd. We hebben veel tijd en energie gestoken in het afstemmen van het programma en het zoeken en benaderen van sponsoren. Nu het conceptprogramma klaar is en we inzicht hebben in de geldstromen, kunnen we echt naar 'buiten'."

Geregeld krijgt Van den Bos de vraag: Waarom wordt Culemborg 700 gevierd? ,,Kort gezegd moet het jubileumjaar Culemborgers met elkaar verbinden, het wij-gevoel en de trots op de stad versterken en mensen van buiten aantrekken. Dat lukt aardig met de activiteiten die op het programma staan."

Bestuur en werkgroepen

Sinds 2014 komen de vijf werkgroep (historie en religie, onderwijs, cultuur, sport en zorg en welzijn) bij elkaar om de festiviteiten voor te bereiden. Het bestuur heeft in het begin wat wisselingen gehad en bestaat nu uit: voorzitter Willem van den Bos, vicevoorzitter en penningmeester Frank Hordijk en de leden Bart van Gelderen en Tanja Moody. Het bestuur wordt ondersteund door Peter Brouwer, Jacqueline Spijkerman, Cecile Hendriks en Martin Heerschop.

Budget

De gemeenteraad van Culemborg heeft 200.000 euro vrijgemaakt om het jubileumjaar te vieren. Daarnaast zijn en worden verschillende fondsen en sponsors benaderd. De Stichting verdeelt het totale budget zorgvuldig over de verschillende evenementen. ,,Een groot deel van het budget is al toegekend aan initiatieven van de verschillende werkgroepen. Het aantal wensen overstijgt echter het budget van de stichting. Daarom zijn we nog naarstig op zoek naar andere sponsoren en fondsen." De reeds bestaande B-evenementen, zoals Culemborg Bijvoorbeeld of Koningsdag ontvangen voor hun programma's geen additionele bijdrage, tenzij er een specifiek 700 jaar element aan wordt gekoppeld dat extra kosten met zich meebrengt.

Programma

Dit jaar al staan de eerste drie activiteiten gepland. Op 14 december treden de gebroeders Jussen samen met het Nederlands Kamer Orkest op in de Barbarakerk. Op 16 december vindt de jubileummarkt plaats waar verenigingen en organisaties laten zien wat ze in 2018 allemaal organiseren op culinair, cultureel, sportief en historisch gebied. En dan is er op 24 december nog de Kerstwandeltheaterroute, waarbij het publiek langs een lint van 2.000 waxinelichtjes loopt en zich mee laat voeren in een tocht van 1-1,5 uur langs 12 scènes, die samen het kerstverhaal verbeelden.

In 2018 zijn de bestaande en bekende activiteiten, zoals Koningsdag, Oldtimerdag, de avondvierdaagse, Culemborg Bijvoorbeeld, Culemborg Blues, Open Monumentendag, City Run en LekArt belangrijke onderdelen van het programma.

Daarnaast is er natuurlijk nog veel meer te beleven. Bijvoorbeeld diverse tentoonstellingen zoals Liefde in de Vrijstad en Mijn stad, mijn schat en Culemborg in de twintigste eeuw. Verder krijgt het Barbarafestival ("De Roos van Culemborg") een plaats in het programma. Maar ook de 'papklokmarathon', 10 buurtfeesten, een groots opgezette open dag van de hulpdiensten en de Barbaracantate. Kortom: te veel om op te noemen.

Het voorlopige programma staat op www.culemborg700.nl.

Ook een idee voor C700?

Van den Bos: ,,Mensen kunnen altijd nog ideeën indienen voor het jubileumjaar. Daarbij moeten ze aangeven wat ze willen organiseren en wat de doelgroep is. Wie echter graag de landelijke intocht van Sinterklaas naar Culemborg wil halen, moet ik helaas op voorhand teleurstellen. Dat evenement gaat het budget van Culemborg 700 ver te boven."

Vindt u het leuk om mee te helpen aan het slagen van het jubileumjaar? Meld u dan aan als sponsor of vrijwilliger. Kijk op www.culemborg700.nl voor informatie of stuur een e-mail maar info@culemborg700.nl

700 jaar

Culemborg is een eigentijdse, levendige stad met een rijke historie. Op 6 december 1318 ("Sente Nycolausdach") ontvingen de poorters van de inmiddels versterkte nederzetting van heer Johan van Beusichem stadsrechten, waaronder tolvrijheid op de jaarmarkt en het asielrecht. Culemborg werd een vrijstad. En dat viert de stad in 2018, om precies te zijn van december 2017 tot december 2018. Want dan bestaat Culemborg 700 jaar.

Label:

Culemborg 700