• Historisch archief
  • Op de Triosingel begint 1 januari een poëtische wandeling langs twaalf plekken in Culemborg op basis van historische ansichtkaarten

    Historisch archief

Culemborg in gedichten gevangen

CULEMBORG Op initiatief van De Roos van Culemborg worden in 2018 vier stadsdichters geïnstalleerd in Culemborg. Ze krijgen die status niet zomaar, ze moeten er veel voor doen. In ieder geval iedere maand een gedicht schrijven over de viering van 700 jaar Culemborg. Ook kunnen ze gevraagd worden om een bijdrage te leveren aan een evenement. Op woensdag 15 november om 20.00 uur worden de stadsdichters in Het Weeshuis aan het publiek gepresenteerd. Het zijn geen onbekende namen: René van Loenen, Harmen Holwerda, Eric Jansen en Marco Houtschild.

De Roos van Culemborg wil naast alle Culemborg 700 initiatieven de poëtische mogelijkheden van het feestjaar onderzoeken. Hoe kan je de essentie van gebeurtenissen in 2018 in een gedicht kan vangen? ,,Het is ook een manier van documenteren", vindt Rieks Hoogenkamp van De Roos. ,,We scheppen graag de facilitaire omgeving eromheen." Zo heeft De Roos bedacht dat er ieder kwartaal een stadsdichter het stokje overneemt. Ze maken in 'hun kwartaal' minstens een nieuw gedicht, maar De Roos wil ze verder uit hun hokje lokken. ,,De ene dichter heeft er meer gevoel bij hoe mensen zich gedragen, de ander kijkt met aandacht naar een bepaalde locatie. Ik denk dat het feestjaar verrassende resultaten zal opleveren", aldus Hoogenkamp. ,,Harmen Holwerda is een dichter van lange epische gedichten en van het grote gebaar, terwijl Eric Jansen op een directe manier op zijn omgeving reageert. Marco Houtschild daarentegen zet graag de boel naar zijn hand."

De installatie van de stadsdichters is op 1 januari om 14.00 uur. Dan start aan de Triosingel nummer 41 een poëtische wandeling langs twaalf plekken in Culemborg op basis van historische ansichtkaarten uit de jaren twintig. Ook de historische vereniging Voet van Oudheusden brengt in december een Voetnoot uit rond het onderwerp van een jongetje op een driewieler, die op verschillende locaties gefotografeerd is. Een interessant gegeven dat dichter René van Loenen inspireerde om twaalf gedichten te maken over zijn interpretatie van de historische beelden. Hoogenkamp: ,,Voor de nieuwsjaarswandeling regelen we een grote driewieler en we vragen een aantal prominente Culemborgers om voor op de stoet te fietsen. Ik hoop dat de burgemeester de aftrap neemt."

Meer informatie www.deroosvanculemborg.nl.