• Brigitte Vergouwen
  • Brigitte Vergouwen
  • Brigitte Vergouwen
  • Brigitte Vergouwen
  • Brigitte Vergouwen

Culemborg kent armoede

CULEMBORG In Culemborg is het aantal mensen dat leeft in armoede even hoog als het landelijk gemiddelde. Schuldhulpverlening van de gemeente helpt op dit moment zo'n 100 mensen. Bij burgerinitiatief Schuldhulpmaatje zijn dat zo'n 85 mensen. Schuldhulpverlening heeft een wachtlijst van ongeveer 30 mensen die ondersteuning op financieel gebied nodig hebben en Schuldhulpmaatje kan de grote vraag om hulp niet meer aan aangezien alle vrijwilligers bezet zijn.

door Brigitte Vergouwen

In het kader van Culemborg 700, waarin armoede een thema is, was maandag 15 mei het eerste stadsgesprek uit een reeks dat de gemeente samen met maatschappelijke partners organiseert. Onderwerp was armoede onder inwoners van Culemborg. Volgens Jan van Kats, Schuldhulpmaatje, is scheiding op dit moment één van de belangrijkste oorzaken om in financiële problemen te geraken.

Uit de avond blijkt dat meer bekendheid met armoede en met wat dat voor iemand in armoede betekent prioriteit moet krijgen. Ook bestaan in Culemborg al verschillende initiatieven die hulp bieden en is er een behoefte aan een netwerk zodat duidelijk is wie wat doet en of samenwerking mogelijk is. Ook is er een grote behoefte aan vrijwilligers. Schuldhulpmaatje zou direct meer mensen kunnen helpen als zij meer vrijwilligers hadden die financiële ondersteuning kunnen bieden.