• Tanja Moody
  • Tanja Moody
  • Tanja Moody

Culemborg: nieuw financieel evenwicht

CULEMBORG Na drie weken rust vanwege de meivakanties is de gemeenteraad deze week weer fris en uitgerust aan de slag gegaan. Om meteen met beide benen op de grond te landen. Want er zijn grote financiële zorgen.

door Tanja Moody

Het financiële meerjarenperspectief is negatief en de risico's groot. Het ambitieuze raadsprogramma leidt tot extra kosten. Wethouder Collin Stolwijk: ,,Als er vanuit het Rijk geen compensatie komt voor jeugdzorg, dan moet de raad grote inhoudelijke ombuigingen maken voor een nieuw financieel evenwicht."

Vooral op het sociale domein (wmo) zijn er grote tekorten. Daarover luidde de gemeente Culemborg enkele weken geleden al de noodklok. Samen met andere gemeenten stuurde wethouder Simon Buwalda een brandbrief naar Den Haag. De gemeenten willen meer compensatie van het Rijk voor de uitvoering van de jeugdwet. De vraag naar zorg is de afgelopen jaren toegenomen. In Culemborg is het tekort 2,4 miljoen euro (over 2018). Afgelopen maandag liet de raad zich in de raadscommissie uitgebreid informeren.

LAWAAI Verder maken burgers zich zorgen over de plaatsing van de vier mega hoge windmolens in buurgemeente Houten. Ver weg, zo lijkt het, maar volgens Jaap Borggreve kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn voor veel inwoners van Culemborg. Vooral door het lawaai dat er vanaf komt, iets dat structureel wordt onderschat. Stefan Kroeze wil dat er alsnog een gedegen milieu-effectrapport komt. Het gaat namelijk om nieuwe windmolens die zijn ontwikkeld voor op het water en nog niet zijn getest op land. ,,Kan de raad een motie opstellen, zodat er iets vanuit Culemborg kan worden gedaan?''

GELDERLANDFABRIEK De Gelderlandfabriek vraagt de gemeenteraad om een plek in het beleid en de begroting van 2020. Dat is nodig om te zorgen dat de Gelderlandfabriek blijft bestaan, betoogt Frans de Bruijn. De Gelderlandfabriek bestaat inmiddels drie jaar en is erin geslaagd om op eigen kracht een niet meer weg te denken plek in Culemborg in te nemen. Het heeft bewezen voor een groot deel op eigen benen te kunnen staan. ,,Echter om te kunnen blijven bestaan, is (voorlopig) een structurele jaarlijkse bijdrage nodig. Help ons!"

Meer in de papieren editie van 22 mei van de Culemborgse Courant en later via de website.