Culemborg wacht weekend vol festiviteiten

CULEMBORG De ware liefhebbers kunnen dit weekend hun hart ophalen. Jaarlijks staat het vierde weekend van augustus in het teken van Culemborg Blues. Voor het eerst is aansluitend in hetzelfde weekend op zondag ook SPOEL geprogrammeerd. De organisaties laten samen hun licht schijnen over de evenementen: Gerard Cocu, namens Stichting Culemborg Blues en John Thämer, medebedenker en eindverantwoordelijke voor SPOEL.

door Tanja Moody

SPOEL is een uniek openluchtfestival, ontstaan in 2014, met een mix van nieuwe muziek, theater, poëzie en puur eten in een sfeervolle setting op Werk aan het Spoel. De organisatie is nog zoekende naar een ideale datum. „Uiteindelijk kwamen we dit jaar in hetzelfde weekeinde uit als Culemborg Blues. Helaas konden we niet anders. Het zijn verschillende dagen en de doelgroepen en soorten muziek zijn anders. Ze bijten elkaar niet", vertelt Thämer. „Klopt", beaamt Cocu. „De echte diehards van Culemborg Blues komen hier niet. Wie geïnteresseerd is gaat naar beide festivals."

Vol bewondering kijkt Thämer naar het financiële plaatje van Culemborg Blues, het grootste gratis toegankelijke bluesfestival in Nederland. Cocu: „Wij zijn vooral afhankelijk van sponsors en dit jaar is Five Stars Casino ingestapt. Wij hopen daarmee buiten het cultuurfonds te blijven. „Anders gaan we elkaar daar ontmoeten", vertelt Thämer. „Naast een donatie via het cultuurfonds hebben we alleen Stichting Werk aan het Spoel als sponsor." Wie SPOEL bezoekt moet dan ook rekening houden met entree. „Dat is voor ons in de binnenstad niet mogelijk", meent Cocu. „Er speelt nog wel iets anders. Voor een bruisende binnenstad gaat de Markt op de schop. Is volgend jaar nog wel plaats voor een hoofdpodium als de terrassen mogen blijven staan?"

Beiden zijn ervaren muziekliefhebbers in hart en nieren. „Ik ben gek van live muziek. Alle soorten en maten, alle stijlen", legt Cocu uit, die vier jaar geleden als vrijwilliger in de blues-organisatie is gerold. „Als ik 's avonds in het schijnsel van de lampen al die hoofden zie meeknikken met de muziek, daar kan ik zó van genieten." Samen met de ruim honderd vrijwilligers, zijn ze deze dagen vooral druk in de weer met heen en weer vliegen. Er ontstaat een levendig gesprek over wat ze achter de schermen meemaken. „We krijgen soms waanzinnig lange riders. Die hoef je ècht niet allemaal op te volgen. Gelukkig helpt Bartho Staalman met de muziekprogrammering en hebben we met Mike Lambooy een ervaren geluidsman", weet Thämer. Cocu: „Tijdens het festival loop ik rond en hou de vinger aan de pols om kleine dingen op te lossen. Een roadblocker die niet wil of bands op tijd op de juiste plek te krijgen."

De 23ste editie van Culemborg Blues is met Top Bluesbands uit negen verschillende landen de meest internationale uit haar bestaan. „We hebben nog nooit zoveel prijswinnaars in onze line-up gehad. We hadden twee weken vol kunnen boeken!", vertelt Cocu over de enorme belangstelling voor Culemborg Blues. Trots is hij op de aanwezigheid van internationale bands, zoals Lachy Doley Group uit Australië en Southern Avenue uit USA. Thämer kan vooral erg van Leif de Leeuw Band genieten: 'Lekker Hollands en een beetje rock'. „Een klasse apart", bevestigt Cocu. „Die band komt met camera's voor een live registratie."

Wie zin heeft, kan zich op zondag bij SPOEL laven aan het brede festivalprogramma op het fort aan de Lek. Lekker ontspannen en relaxed naar goede muziek luisteren. Af en toe een 'exclusive' meepikken, zoals een theater, wordbite of cabaretvoorstelling. De weersvoorspellingen zijn alvast gunstig. „Kom! Doe jezelf een plezier en ga! Hou je van blues, rock of soul, stap op de fiets naar de binnenstad. Hou je van alles wat, ga naar het SPOEL!", aldus Thämer.

De volledige programma's zijn te vinden op: www.culemborgblues.nl en www.spoel.info