• Evert-45

Culemborger (13) speelt hoofdrol in serievlog over oorlog

CULEMBORG Afgelopen week is een grote campagne gelanceerd in aanloop naar 4/5 mei om jongeren te informeren over de oorlog. Culemborger Maurits van Brakel (13) speelt de hoofdrol in deze serie vlogs, genaamd Evert_45. Het is een initiatief van KPN ondersteund door het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Evert_45 vertelt het verhaal van een dertienjarige jongen die in de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog op pad gaat met zijn broer, Klaas. Zijn ervaringen deelt hij met jongeren van 2017 in een vorm die aansluit bij de belevingswereld en mediagebruik van vandaag. Op deze manier wordt er een inkijk gegeven in de ervaringen en verhalen uit april 1945 via de moderne kanalen die we nu hebben. Zodat die verhalen blijven leven en de oudere generatie het stokje kan overdragen aan de generatie van nu en de toekomst. Evert_45 is een initiatief van KPN dat wordt ondersteund door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Verzetsmuseum, met medewerking van historicus en publicist dr. Joost Rosendaal, en is gebaseerd op waargebeurde verhalen van verzetsmensen en ouderen. De serievlog Evert_45 zal video's en foto's van de reis van Evert en Klaas blijven delen tussen 19 april en 5 mei.

Evert_45 heeft het doel om persoonlijke verhalen van de Tweede Wereldoorlog op een eigentijdse manier te delen met nieuwe generaties. Dr. Joost Rosendaal, van de Radboud Universiteit: "Evert en Klaas zijn twee jongens die in de laatste weken van de oorlog een reis moeten maken. Daarin komen ze situaties tegen die toen werkelijkheid waren. Onderduiken, propaganda, de dreiging van een luchtaanval, maar ook kleine blijken van verzet, Duitsers die niet alleen maar slecht waren, of het verdwijnen van bijna alle mannen uit het dorp Putten. Hierbij hebben we getracht om een balans te vinden tussen echte ervaringen voor jonge kinderen uit die periode en het adresseren van thema's bij de jeugd van vandaag."

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei steunt het project Evert_45. Jan van Kooten, Directeur: ,,Het is een mooi initiatief om verhalen van de mensen die de oorlog hebben meegemaakt niet te laten verstommen en aandacht te vragen voor het besef dat vrijheid kwetsbaar is en nooit vanzelfsprekend. Een mooi creatief concept om het verhaal van de oorlog te combineren met de wereld van YouTube, Instagram, tags en shout-outs."

KPN omarmde het initiatief vanaf het eerste moment. Frank van der Post, lid van de Raad van Bestuur: ,,Het begon met een artikel in de krant vorig jaar. Daarin stonden oud-verzetsmensen die de oproep deden aan anderen om hun verhalen levend te houden. Hieruit ontstond de gedachte 'laten wij dit maatschappelijke stokje proberen over te nemen'. Dat is best wel spannend, want zowel de onderwerpen als de uitvoering moeten zowel recht doen aan de werkelijkheid van toen, als aan de voorkeuren en gewoonten in het Nederland van vandaag. En zo is Evert_45 ontstaan. In gesprekken met de ouderen en met leerkrachten die daarop volgden, wisten we dat we dit initiatief niet konden laten liggen. En dus hebben we doorgezet."

YouTuber Mertabi werkt mee als creatief adviseur aan Evert_45: ,,Video's spelen een belangrijke rol in de levens van jonge mensen. Dat deze video's nu ingezet worden om verhalen van vroeger te vertellen vind ik een mooie ontwikkeling. Juist door belevenissen van toen aan te bieden met de technologie van nu, zorgt er voor dat we ook in de toekomst kunnen blijven profiteren van de lessen die de oorlog met zich mee bracht. Vrijheid lijkt voor onze generatie soms vanzelfsprekend dus het inzetten van smartphones en sociale media voor het verspreiden van verhalen over dit onderwerp, draagt in mijn ogen echt bij aan het besef dat vrijheid een voorrecht is."