• Sylvia de Nol
  • Sylvia de Nol
  • Sylvia de Nol

Culemborgs gezin Andropov uitgezet ondanks beroep

CULEMBORG Na een hartverwarmende nachtwake door familie, vele vrienden en sympathisanten, is het met uitzetting bedreigde gezin Andropov zaterdag 7 juli nog voor 06.00 uur naar Schiphol overgebracht. Een laatste strohalm, een aparte asielaanvraag per familielid, werd afgewezen door de IND.

door Simon Dijk

Voor de familie die al 17 jaar in Nederland woont met hier geboren kinderen van 5 tot en met 14 jaar, werd een sprankje hoop zo weggenomen. De familie ging in beroep, maar mag deze beslissing niet in Nederland afwachten. Buren en familie hebben zich ontfermd over hun persoonlijke bezittingen en proberen deze na te sturen.

PROBLEMEN Protesten vanuit de plaatselijke politiek en door ruim 10.000 sympathisanten om humanitaire redenen, staan nog steeds overeind. Probleem is dat de familie teruggestuurd wordt naar een land waar de van oorsprong etnische Russen, de Andropovs, als separatisten worden gezien. In hun regio Donetsk, waar ook de MH17 neerstortte, spelen regelmatig onrusten. Vader Victor dreigt gevangen gezet te worden of gemobiliseerd in het leger. Daarbij heeft de jongste van de familie geen paspoort en is de familie bang dat dit kind niet als hun kind wordt beschouwd.

HIGH FIVE Nog steeds stellen de advocaat van de familie en Defence For Children dat het belangrijk is te blijven protesteren richting Den Haag. Dat zou kunnen via de politiek. Samen met ouders van medeleerlingen verwijzen ze naar de bizarre gang van zaken en de schending van kinderrechten. Daarbij hoort het plotselinge uiterst vroeg oppakken van de familie door een arrestatieteam van vijftien personen. Uiterst verdrietig daarbij noemt moeder daarbij de high five die het team in het busje als een felicitatie naar elkaar voor de geslaagde actie maakte. Alsof er een drugsbaron werd gearresteerd.

MALLEMOLEN De procedures en bezwaren zijn er niet voor niks geweest. De familie, waarvan de eerste asielaanvraag vanwege de omstandigheden in Oekraïne werd toegewezen, is hierna door een mallemolen van tegenbezwaren en veranderende regels heengegaan. Het systeem maakt het mogelijk dat mensen lang in onzekerheid blijven. Het speciaal in 2013 definitief ingestelde Kinderpardon wordt in ruim 95% van de gevallen niet uitgevoerd, door regels waar bijna geen kind aan kan voldoen. Naar het kind wordt bijna niet meer gekeken, ondanks lokaal breed gedragen bezwaren. Juist daarom vragen betrokkenen nu te kijken naar het menselijke op dit moment. Voor een gezin dat volledig vernederlandst is, in Culemborg aan alles deelneemt en een zelfstandig bestaan in vrede wilde opbouwen. De wens is dat die redenen centraal staan in de beslissingen over de toekomst van het gezin.