• Huub van Beurden

Culemborgse cantate 'De verloren zoon' in première

CULEMBORG In de Grote- of Barbarakerk is zaterdag 24 september om 20.00 uur de première van de avondvullende cantate De Verloren zoon. Met veel enthousiasme werkte een projectkoor, strijkers en blazers onder leiding van Marijn Slappendel aan de uitdagende compositie van de Culemborgse componist Alfons van der Mullen. Andries Govaart schreef het libretto: de dialogen en regie. Het kinderkoor van Hein Franssen (Koorklasculemborg.nl) als engelenkoor en Bas Kuijlenburg in de rol van de vader garanderen een spetterende dialoog.

door Simon Dijk

Van der Mullen, bekend van de succesvolle Jona-cantate (2015), verhaalt het drama. ,,In het Bijbelverhaal over de Verloren zoon eist de jongste zoon zijn deel van de erfenis en trekt de wijde wereld in. Zo ook gaan in de cantate tenor, gitaar en klarinet weg van het podium en bezingen achter het publiek het losbandig leven. Koor en orkest wijzen resoluut zijn uitspattingen af, dat alles over de hoofden van het publiek. Het engelenkoor roept met zachte drang de verkwistende zoon tot bezinning. Weer thuis, berooid en vol berouw, ontvangt zijn vader hem met open armen. Iets waar de oudste en strenge zoon kwaad over is."

Het kinderkoor oefent iedere donderdag heel enthousiast met deze nieuwe muziek. Het volwassenen koor, het professionele strijkorkest en enkele leden van Pieter Aafjes werken nu aan de afwerking. ,,Jona heeft de toon gezet, samen gaan ze helemaal voor dit nieuwe moderne symfonische idioom." Met deze woorden kijkt Van der Mullen uit naar het concert in Culemborg en later in Doorn (25/9), Zwolle (30/9) en Utrecht (7/10). Entree: 15,00 en tot 18 jaar 7,50. Vanaf 4 personen 9,50 p.p. Voor kaartverkoop: boekhandel Tomey, aan de zaal en opwww.denieuwecantate.nl.

Voorafgaand aan de cantate laat de Roos van Culemborg stadsverlaters als W.B. Dresselhuys en Klaas Spronk vertellen over het Culemborg van voorheen. Een avond tussen weemoed en opluchting met bijpassende muziek. Dinsdag 20 september 19.30 uur Bibliotheek Culemborg De gasten worden geïnterviewd door Yvonne Jacobs, Nini Vonk en Els van den 't Hooft.

Op de foto: Repetitie met dirigent Marijn Slappendel en zanger Bas Kuijlenburg.