• Leerlingen Bouke (l) en Mika (r))van Lek en Linge bereiden zich met docent Joost de Jong voor op vier spannende avonden in theater De Fransche School.

    Liesbeth Wattimury Fotografie

Culemborgse jongeren in debat over terrorisme

CULEMBORG Benieuwd naar wat jongeren vinden van terrorisme? Hoe ze het ervaren, welke oplossingen ze aandragen? Bezoek dan de voorstelling 'Vijf vragen die je altijd al aan een terrorist wilde stellen', met aansluitend een debatwedstrijd tussen jongeren in theater De Fransche School in Culemborg. Te zien op 6, 7, 13 en 14 maart.

Voor dit spannende theaterprogramma slaan O.R.S. Lek en Linge, De Fransche School en ELK Welzijn de handen ineen. ,,Iedereen is welkom om te horen hoe jongeren hierover denken", benadrukt Joost de Jong, docent maatschappijleer op de vmbo-locatie van Lek en Linge. ,,Culemborgse politici vormen de jury van de debatwedstrijd. Dit thema is natuurlijk razend interessant, zo kort voor de verkiezingen."

ZELF GEDAAN Veel wordt door de leerlingen zelf gedaan. De organisatie is namelijk in handen van 2EventZ, het bedrijf dat door leerlingen van de studierichting Creatief en Ondernemen (C&O) draaiend wordt gehouden. Leerlingen Mika de Wit (16) uit Culemborg en Bouke Weel (15) uit Houten hebben er de afgelopen maand de handen vol aan gehad. ,,Wij doen het regelgedeelte", zegt Mika. Bouke vult aan: ,,Concreet betekent dat het gastheerschap, de techniek en de horeca. Tijdens de avonden werken we met zijn tienen. Dit is echt een goede manier om iets te leren. Beter dan uit een boek."

Beide jongens vinden het thema interessant. Mika: ,,Het is belangrijk om de opinie van jongeren een plaats te geven. Wij vinden ook iets van terrorisme, maar we worden door de ouderen vaak overgeslagen."

Docent De Jong wijst op het schoolbrede karakter. ,,Vmbo-basis/kader organiseert en teams uit 4 vmbo-theoretische leerweg debatteren. Daarna gaan teams van havo en vwo in debat met teams oud-leerlingen van vmbo-t. Die hebben verschillende debatprijzen gewonnen." Het project past helemaal bij het UNESCO-profiel van Lek en Linge om leerlingen, naast kennis bij te brengen, de kans te bieden zich te ontwikkelen tot democratische burgers.

De avond in De Fransche School begint met een voorstelling waarin twee acteurs een antwoord proberen te vinden op de vraag: Wat drijft een terrorist? Na de pauze gaan de leerlingen met elkaar in debat. Jongeren in de zaal mogen mee debatteren.

Aanvang op 6, 7, 13 en 14 maart is 19.30 uur. Entree 10 euro. Kaarten via www.theaterdefranscheschool.nl/jongeren-in-dialoog.