• Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg

Culemborgse Reddingsbrigade 90 jaar

CULEMBORG Op 27 augustus 1927 werd de Culemborgse Reddingsbrigade opgericht. Afgelopen zondag dus precies 90 jaar geleden. De Culemborgse Reddingsbrigade is daarmee de oudste zwemvereniging van Culemborg.

De eerste lessen werden destijds gegeven in het "zwembad" in de Lek. De leden kregen les op het gebied van zwemvaardigheid en redding. Naderhand ging de reddingsbrigade zwemmen in de Welborn. Men oefende daar met auto's die speciaal geprepareerd waren om "auto te water" mee te oefenen. Reddingsklossen die in die tijd zijn aangeschaft, gebruikt men nog altijd in de lessen. Vanaf eind jaren '70 verhuisde de brigade met de lessen naar zwembad De Meer en vanaf begin vorig jaar naar zwembad De Waterlinie.

In 1993 kreeg men een clubhuis aan de Steenovenlaan. Dat staat er nog steeds en wordt gebruikt voor theorielessen en oefeningen voor de alarmploeg. Ook kreeg de brigade toen een leenvlet om bij hoogwater en overstromingen op te treden. Een taak die nog steeds wordt vervuld indien nodig. De reddingsbrigade is in 1993 en 1995 ingezet tijdens hoog water in Limburg, Brabant en Gelderland.

De eerste eigen snelle boot, die in 1995 werd aangeschaft, was een QuickSilver met een 20pk Mercury buitenboordmotor. Deze boot was voornamelijk bedoeld voor bewakingen. In december 1998 kreeg een aantal leden een pager/alarmontvanger van de brandweer. Vanaf toen was de brigade met haar vlet inzetbaar indien tijdens een klein incident een boot nodig was. Niet veel later kreeg men de functie om de duikers van de brandweer te ondersteunen met de snelle boot. Inmiddels was dat een Vallaint 450 heavy duty met een 50pk Evinrude.

In 2001 kocht de brigade het eerste trekkend voertuig. Dit was een Mitsubishi Pajero, een voormalige dienstauto van brandweer Barneveld. Thans bestaat het materieel uit een Mulder en Rijker-vlet, een rescue 3 en maakt men dankbaar gebruik van een Mitsubishi Outlander van de brandweer. Naast het verlenen van diensten met de boot is de alarmploeg van de reddingsbrigade het oppervlaktereddingsteam van de brandweer in de gemeente Culemborg en directe omgeving. De alarmploeg wordt ook ingezet bij grote incidenten van de brandweer voor logistiek/verzorging.

Tevens bewaakt het team evenementen op en rond het water zoals afgelopen zondag Lekker in de drek.