Culemborgse Schoolorkesten gaan tweede jaar in

CULEMBORG Het afgelopen jaar deden ruim dertig leerlingen mee aan het project Culemborgse Schoolorkesten. Deze leerlingen ontvingen een jaar lang gratis muziekles en orkesttraining dankzij subsidiegeld vanuit het Oranjefonds. Op woensdagmiddag 29 juni sluiten de leerlingen van het eerste jaar hun lessen af met een groot concert in Theater de Fransche school. Optreden deden de kinderen al eerder; op hun eigen scholen, tijdens het afgelopen Vrijstadfestival voor alle Culemborgers op de Grote Markt en diezelfde dag gaven zij ook een privé-concert in zorgcentrum De Kulenburg.

Kunst Educatie Culemborg (KEC), Koninklijke harmonie Pieter Aafjes, de Brede school Culemborg en de gemeente Culemborg kregen het afgelopen voorjaar van het Oranjefonds een subsidie van 50.000 euro voor twee jaar. Hiermee kunnen leerlingen uit groep 7 en 8 en leerlingen uit de 1e klas van het voortgezet onderwijs gratis 22 muzieklessen en 17 orkesttrainingen volgen. Het komende schooljaar is plek voor 120 leerlingen. De muziekinstrumenten waaruit de leerlingen kunnen kiezen zijn: viool, cello, dwarsfluit, saxofoon, gitaar, keyboard, piano, klarinet en hobo. De muzieklessen starten na de herfstvakantie en de orkesttrainingen in januari 2017.

Er worden het komend schooljaar naast de muzieklessen, ook vier workshops van 15 lessen gegeven. Deze starten vanaf januari 2017. Er is een workshop "popband voor brugklassers" en een workshop "popband voor groep 7 en 8 leerlingen". En verder zijn er nog de workshops: "Kids in choir" en "blokfluitstijlen". Via www.culemborgseschoolorkesten.nl kunnen leerlingen zich aanmelden voor jaar 2 van dit project. Iedereen komt in aanmerking voor deelname aan het project.

Vanaf september 2017 moet het project met hulp van sponsoren en subsidieverstrekkers zelfstandig verder draaien. Hopelijk kan dit geslaagde project zo worden voortgezet.